Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, a declarat marţi că este urgent să se ia măsuri mai stricte în lupta antidoping în privinţa anturajului sportivilor şi le-a cerut autorităţilor publice să acţioneze, în deschiderea conferinţei mondiale dedicate dopajului, ce are loc în oraşul polonez Katowice, relatează AFP, citată de Agerpres.

Thomas BachFoto: pyeongchang2018

Dopaj în Rusia, operaţiunea Aderlass sau Nike Oregon Project, Thomas Bach a menţionat "toate aceste cazuri, oricât de diferite ar fi", ce "subliniază urgenţa de a se concentra asupra staff-ului sportivilor".

"Sportivul nu este singurul vinovat", a continuat Bach, amintind de antrenorii, agenţii, oficialii şi medicii care fac parte din staff-urile lor şi împotriva cărora organizaţiile sportive au puţine posibilităţi de a acţiona, în opinia sa.

"Când, de exemplu, CIO identifică un medic implicat într-un caz de dopaj, singurul lucru pe care-l putem face este să-l excludem de la Jocurile Olimpice (...) După aceea însă, medicul se întoarce la el acasă de cele mai multe ori şi îşi poate continua activităţile nefaste fără nicio consecinţă", a adăugat Bach, care a calificat drept "inacceptabilă" această situaţie.

"De aceea încurajăm guvernele" să legifereze pentru "a pedepsi cu asprime persoanele care fac parte din anturajul" unui sportiv dopat, a cerut Bach, în faţa a circa 1.500 de oficiali ai luptei antidoping şi ai guvernelor, prezenţi în Polonia la conferinţa organizată de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA)

El a regretat mai ales că statele nu au căzut de acord săptămâna trecută, la Paris, în privinţa unui cadru de sancţiuni mai ferm, la reuniunile privind aplicarea Convenţiei UNESCO împotriva dopajului în sport. "O ocazie ratată pentru autorităţile guvernamentale", a spus Bach.

Unui doctor implicat ar trebui "cel puţin să-i fie retras dreptul de practică", a mai declarat Bach, în condiţiile în care fostul medic al echipei britanice de ciclism şi al Team Sky (devenită Ineos), Richard Freeman, compare în această perioadă în faţa unui tribunal al ordinului medicilor în ţara sa, mai ales pentru cumpărarea de testosteron, un produs interzis de AMA.

Mişcarea olimpică şi statele, cei doi piloni ai AMA, îşi pasează regulat responsabilitatea în cazul deficienţelor înregistrate de lupta antidoping sau al finanţării insuficiente a acesteia.

După ce viitorul preşedinte al AMA, ministrul polonez al sportului, Witold Banka, a subliniat nivelul "ridicol" al bugetului organizaţiei (aproximativ 32 de milioane de euro în 2019), Bach a amintit că CIO a semnat un cec de 30 de milioane de dolari pentru înfiinţarea Autorităţii internaţionale de testare (ITA).

Bach s-a angajat de asemenea să contribuie cu alte 5 milioane de dolari pentru stocarea şi conservarea, în vederea unor eventuale reanalize, pe o perioadă de zece ani, a "zeci de mii de eşantioane" din programul de controale dinaintea JO 2020 de la Tokyo, la care se vor adăuga flacoanele colectate în timpul Jocurilor.

El a promis de asemenea 5 milioane de dolari pentru bugetul cercetării ştiinţifice realizate de AMA şi de serviciul său de anchete, cu condiţia ca statele să contribuie cu aceeaşi sumă.