Canotajul românesc a ieşit cu bine din una dintre zilele importante ale Campionatelor Mondiale de la Linz (Austria). Cinci dintre cele şase echipaje tricolore care au intrat în luptă şi-au asigurat locul în semifinale, acolo unde mai este un singur pas până la calificarea la Jocurile Olimpice, potrivit Mediafax.

Canotaj, echipaj al RomanieiFoto: frcanotaj.ro

Ziua de miercuri a fost închisă de ”ghinioniştii” Marius Cozmiuc şi Ciprian Tudosa. Cei doi tricolori din barca de dublu rame se calificaseră încă de dimineaţă în semifinale (locul 3 în seria din sferturi), dar oficialii au decis reluarea cursei din cauza unui incident petrecut pe culoarul 1, unde polonezii s-au ciocnit de şalupa unor arbitri. Ieşiţi prematur din cursă, polonezii au primit o nouă şansă, chiar dacă pentru ceilalţi competitori ai lor a însemnat un dezavantaj (toţi ceilalţi au făcut risipă de energie până la final).

La reluare de seară, nu s-a schimbat mare lucru. Au mai departe italienii, canadienii şi românii, cu un pas înainte pentru tricolori, care au încheiat de data aceasta cursa pe locul 2. Calificaţi în semifinale, Cozmiuc şi Tudosa au mari şanse de calificare la JO, pentru că din cele 12 echipaje prezente în semifinale, 11 merg la Tokio. Vicecampioni mondiali în 2018, cei doi români vor dori cu siguranţă mai mult decât o simplă calificare la JO.

România are până acum şapte echipaje calificate în semifinale:

  • 4 rame feminin: Ioana Vrânceanu, Viviana Bejinariu, Mădălina Bereş, Denisa Tîlvescu (concureză joi în semifinala A – primele 8 clasate se califică la JO)
  • 4 rame masculin: Vasile Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Stefan Berariu, Cosmin Pascari (concureză joi în semifinala A – primele 8 clasate se califică la JO)
  • 2 rame feminin: Cristina Popescu, Amalia Bereş (concureză joi în semifinala A – primele 11 clasate se califică la JO)
  • 2 rame masculin: Marius Cozmiuc, Ciprian Tudosa (concureză vineri în semifinală – primele 11 clasate se califică la JO)
  • Dublu vâsle feminin: Nicoleta Ancuţa Bodnar, Simona Radiş (concureză vineri în semifinală – primele 11 clasate se califică la JO)
  • Dublu vâsle masculin: Ioan Prundeanu, Marian Enache (concureză vineri în semifinală – primele 11 clasate se califică la JO)
  • Dublu vâsle categorie uşoară feminin: Ionela Livia Cozmiuc, Gianina Beleagă (concureză joi în semifinala A – primele 7 clasate se califică la JO)

Singurul sportiv tricolor care a rămas în afara calificărilor olimpice este Mihai Chiruţă, sportiv înscris în proba de simplu. La numai 20 de ani, Chiruţă a avut curajul să concureze cu marile nume ale ”simpliştilor”, în cea mai dificilă probă. Chiruţă a ratat calificarea în semifinale şi va încerca să se califice în Finala C (locurile 13-18).

Joi vor trage în recalificări fetele şi băieţii de la 8+1. Ambele echipaje trebuie să ajungă în finală pentru a spera la calificarea olimpică (doar primele 5 de la aceste Mondiale merg în Japonia). Tot în recalificări vor trage şi fetele de la 4 vâsle, Tabita Maftei, Larisa Elena Roşu, Elena Logofătu, Nicoleta Paşcanu.