​Tamas Gyarfas, om de afaceri şi fost preşedinte al Federaţiei Ungare de Nataţie (MUSZ), for cu mari performanţe mondiale şi olimpice, a fost inculpat, marţi, pentru că ar fi comandat asasinarea unui rival, în 1998, informează lequipe.fr.

HotNews.roFoto: Hotnews

Gyarfas, preşedinte al MUSZ între 1993 şi 2006 şi membru al Comitetului Executiv al federaţiei internaţionale (FINA) până în 2017, a fost inculpat pentru instigare la omor cu premeditare de parchetul din Budapesta.

El ar fi comandat asasinarea lui Janos Fenyo, un om de afaceri concurent, în 1998. Acesta a fost ucis în plină stradă, cu o rafală de armă automată, în timp ce aştepta la semafor, în centrul Budapestei.

În vârstă de 70 de ani, Gyarfas a fost reţinut în aprilie 2018 în acest caz şi plasat sub strict control judiciar.

Potrivit parchetului, Gyarfas a angajat în septembrie 1997 un prim asasin, dar acesta nu şi-a dus misiunea la îndeplinire.

Apoi, fostul preşedinte al MUSZ a contactat un intermediar, pe Tamas Portik, care l-a angajat pe slovacul Jozef Rohac să comită omorul, potrivit agenţiei DPA.

Rohac l-a lichidat pe Fenyo, dar a fost prins de autorităţi şi condamnat, în 2017, la închisoare pe viaţă, şi pentru alte crime. Şi Portik a fost condamnat, la 13 ani de închisoare, dar Gyarfas nu a fost cercetat în acest caz.

Ancheta a fost reluată în 2017, după ce autorităţile au intrat în posesia înregistrărilor unor convorbiri ale lui Portik, care au dus la Gyarfas.

Tamas Gyarfas a fost nevoit să demisioneze de la conducerea federaţiei ungare în 2003, după ce înotătoarea Katinka Hosszu, campioana olimpică, l-a acuzat de conducere autoritară a forului, de faptul că nu le plăteşte primele sportivilor şi pentru că nu le asigură bune condiţii de antrenament, scrie News.ro.