​Înotătorul chinez Sun Yang, ţinta protestelor pe podium la Campionatele Mondiale de Nataţie din cauza suspiciunilor de dopaj, a declarat, sâmbătă, că nu merita să fie supus unui astfel de tratament, potrivit News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Nu meritam astfel de insulte. Dar pot să fac faţă. Nu mă ajută la nimic dacă le răspund, nu contează pentru mine. FINA a decis clar că nu am încălcat regulamentul antidoping", a spus Sun, triplu campion olimpic şi de 11 ori campion mondial.

La Gwangju, înotătorul chinez, victorios la 200 şi 400 metri, a fost ignorat de australianul Mack Horton, medaliat cu argint, iar apoi de britanicul Duncan Scott, medaliat cu bronz.

"Tot ce fac eu este să protejez drepturile sportivilor. Imaginaţi-vă cum este să vină controlori fără documente pentru a vă preleva sânge şi urină. Dacă ei ar face un raport fals, nu aş avea nicio posibilitate de a argumenta. Tot ce spun este adevărat şi am dovezi. Lupt pentru mine şi pentru toţi sportivii", a spus Sun.

Sun Yang este în centrul unui scandal antidoping în cadrul căruia i s-a reproşat că a distrus cu un ciocan un eşantion de sânge în septembrie 2018, dar totuşi el a putut participa la CM.

Yang nu a fost sancţionat de federaţia internaţională (Fina), din cauza unui viciu de procedură, el urmează să fie audiat în septembrie de către Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS).

Deja suspendat pentru dopaj timp de trei luni în 2014, el riscă suspendarea pe viaţă. Însă, în aşteptarea unei decizii TAS, nimic nu l-a împiedicat să participe la CM-2019.