Înotătorul chinez Sun Yang, triplu campion olimpic, a solicitat Tribunalului de arbitraj sportiv (TAS) să ţină o audiere publică în cazul său care să-i dea şansa să-şi reabiliteze numele, au anunţat avocaţii sportivului, relatează Agerpres.

Sun Yang, aur la natatie 1.500 m liber si un nou record mondialFoto: Reuters

Sun, prezent la Mondialele de nataţie de la Gwangju, a fost exonerat de acuzaţii de către o comisie a Federaţiei internaţionale de nataţie. WADA a făcut apel însă împotriva deciziei FINA la TAS, care va analiza cazul în luna septembrie.

Înotătorul chinez a refuzat la începutul anului să se supună unui control doping inopinat, pentru că avea îndoieli asupra acreditării ofiţerilor antidoping.

Într-un comunicat, avocaţii lui Sun au solicitat o audiere publică la TAS în luna septembrie, în condiţii de maximă transparenţă, pentru reabilitarea numelui înotătorului chinez.

Sun a cooperat iniţial în timpul unui test inopinat, dar când a apărut o problemă cu acreditarea unui ofiţer, înotătorul a cerut ca acesta să fie schimbat, cerere care i-a fost refuzată. Ofiţerii au decis să oprească testarea şi i-au dat înapoi testele de sânge prelevate.

În 2014, Sun a fost suspendat trei luni din cauza unui test pozitiv la o substanţă interzisă, dar decizia a fost făcută publică după expirarea sancţiunii. Chinezul a susţinut atunci că substanţa se afla într-un medicament recomandat de medic pentru inimă.

O a doua încălcare a codului antidoping i-ar aduce multiplului campion mondial o suspendare mai lungă care l-ar putea exclude de la JO 2020.