Dumitru Focşeneanu, vicecampion mondial la bob, a decedat, joi, la vârsta de 83 de ani, informează gsp.ro.

Dumitru FocseneanuFoto: Wikipedia

El a făcut parte din echipa României ca frânar de bob la Jocurile Olimpice de iarnă din 1964, 1968, 1972 şi 1976.

Împreună cu pilotul Ion Panţuru, a câştigat două medalii în competiţiile de bob - 2 persoane din cadrul Campionatelor Mondiale: argint la Campionatul Mondial din 1969 şi bronz la Campionatul Mondial din 1973.

"Un atac cerebral fulgerător l-a trimis la celebrul spital de urgenţă din Ploieşti. Cu toate că un astfel de diagnostic necesită o intervenţie rapidă, au fost necesare câteva ore bune, adică vreo cinci (că mai aveau puţin si se schimba şi tura cred) pentru a trece de zona triaj şi a fi internat. Evoluţia a fost nefavorabilă, în scurt timp devenind o legumă", a scris Horaţiu Neculae, ginerele lui Focşeneanu, pe Facebook.

Potrivit paginii de Facebook a Muzeului Sportului, Dumitru Focşeneanu s-a născut 8 noiembrie 1935, la Breaza. A început să practice sportul de la vârsta de 11 ani, cu fotbal şi lupte. El a trecut apoi la bob şi a avut o ascensiune importantă datorită lui Ion Panţuru. În primul an de activitate a devenit vicecampion european şi mondial ca împingător în probele de bob 2 şi 4 persoane. A avut o mare putere de adaptare la cele mai dificile situaţii de cursă. Ulterior, ca antrenor, va dovedi competenţă şi pricepere în pregătirea boberilor.

Performanţele sale au fost următoarele: locul II la CE Cervinia - bob 2 persoane, alături de Ion Panţuru; locul II şi în proba de 4 persoane, alături de Ion Panţuru, R. Ţancov, Nicolae Neagoe; locul II la CM Lake Placid - bob 2 persoane; în 1971, la Igls, aur european la bob 4 persoane, alături de Ion Panţuru, Dumitru Pascu, Ion Zangor; în 1973 la CM Lake Placid medalie de bronz alături de Ion Panţuru, transmite News.ro.