Curtea Supremă elvețiană, sesizată de Caster Semenya, a anunțat luni că a suspendat temporar regulile Federației Internaționale de Atletism (IAAF) care o obligă pe sud-africană, dar și pe alte atlete hiperandrogene, să ia medicamente pentru scăderea concentrației de testosteron, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Curtea a ”luat măsuri super-provizorii”, suspendând aplicarea regulilor Federației până la noi audieri, a spus purtătorul de cuvânt al Tribunalului Federal elvețian, Peter Josi, pentru AFP.

Această suspendare temporară a regulilor IAAF ”îi permite (lui Caster Semenya) să participe în competiții fără vreo restricție în timp ce apelul său este studiat”, a reacționat într-un comunicat echipa sa de comunicare.

Semenya a făcut apel la Curtea Supremă elvețiană, după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a respins apelul formulat de atleta Caster Semenya şi de Federaţia Sud-africană de Atletism (ASA) împotriva regulii Diferenţei de Dezvoltare Sexuală (DDS) a IAAF, care presupune că sportivele cu hiperandrogenie vor trebui să-şi reducă nivelul de testosteron şi să-l menţină apoi pentru a putea să concureze pe plan internaţional.

TAS a explicat, într-un comunicat, că a "respins cele două solicitări de arbitraj, estimând că atleta Caster Semenya şi ASA nu sunt în măsură să stabilească faptul că regula DDS este ".

"TAS a stabilit că regula DDS este discriminatorie, dar că, pe baza probelor aduse de părţi în cursul procedurii, o astfel de discriminare constituie un mijloc necesar, rezonabil şi proporţional pentru a atinge obiectivul propus de IAAF, de a conserva integritatea atletismului feminin în cadrul anumitor discipline (de la 400 de metri la o milă)", se mai arată în comunicatul citat de lequipe.fr.