Unitatea însărcinată cu lupta împotriva dopajului în atletism (AIU) îl anchetează pe rusul Danil Lysenko, vicecampion mondial la săritura în înălţime, pe care Federaţia sa a încercat să-l acopere, conform publicaţiei Sunday Times, citată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

În august 2018, cu câteva zile înaintea Campionatelor Europene de la Berlin, Lysenko a fost revocat de Federaţia internaţională (IAAF) de pe lista atleţilor neutri autorizaţi să concureze, fiindcă nu s-a făcut disponibil pentru a fi testat antidoping în afara competiţiei, neputând fi localizat.

Conform săptămânalului britanic, responsabilii Federaţiei ruse de atletism (RUSAF) au fabricat documente pentru a-l ajuta pe vicecampionul mondial din 2017 şi campionul lumii în sală din 2018 în apărarea sa, pentru a demonstra că a fost prea bolnav ca să poată furniza localizarea sa pentru controale inopinate.

Sunday Times afirmă că aceste documente provin de la un fals medic, angajat al unei clinici fantomă din Moscova. "Adresa utilizată este una bună, însă acolo era o clădire demolată", a declarat o sursă.

AIU a confirmat existenţa unei anchete referitoare la "explicaţiile oferite de un atlet rus în apărarea sa" pentru un caz de încălcare a regulamentului antidoping datând din 2018, adăugând că nu va face niciun comentariu cât timp investigaţia este în curs.

Publicaţia britanică adaugă că agenţii AIU au ridicat date din computere şi alte aparate electronice aflate la sediul RUSAF, în cadrul acestei anchete.

La Jocurile Olimpice de la Rio, în 2016, un singur atlet rus a fost autorizat să concureze, săritoarea în lungime Daria Klişina. În 2018, 74 de atleţi ruşi, între care şi Danil Lysenko până în august, au figurat pe această listă a atleţilor neutri autorizaţi, opt dintre aceştia luând parte la Mondialele în sală de la Birmingham.