Sportiva sud-africană Caster Semenya nu va participa la reuniunea atletică de la Stockholm, din 30 mai, în proba de 800 de metri din cadrul Ligii de Diamant. Aceasta este prima etapă care va avea loc după aplicarea noului regulament privind sportivele cu nivel ridicat cu hormoni, susține News.ro.

Caster SemenyaFoto: Captura YouTube

Semenya, dublă campioană olimpică la 800 metri, dar şi sportivele Francine Niyonsaba (Burundi) şi Margaret Wambui (Kenya), adică podiumul de la JO din 2016, nu vor lua participa la reuniunea de la Stockholm.

Toate trei sunt vizate de noul regulament IAAF, care presupune, de la 8 mai, că sportivele cu hiperandrogenie vor trebui să-şi reducă nivelul de testosteron şi să-l menţină apoi pentru a putea să concureze pe plan internaţional.

Federaţia Internaţională de Atletism, IAAF, a anunţat, în urmă cu un an, o clasificare separată a atleţilor, pe baza Diferenţei de Dezvoltare Sexuală (DDS), care presupune că sportivele cu nivel natural de hormoni ridicat, cum este şi Semenya, să urmeze un tratament de diminuare, reducându-şi nivelul de testosteron şi menţinându-l apoi pentru a putea să concureze pe plan internaţional.

Sportivele DDS trebuie să-şi reducă nivelul de testosteron sub 5 nmol/l pentru o perioadă continuă de cel puţin şase luni şi să menţină noul nivel pe durata restului carierei atletice.

Atletele care doresc să ia parte la competiţii internaţionale, dar nu-şi scad nivelul testosteronului, vor putea concura împotriva bărbaţilor.