Sportiva rusă Ksenia Savina, specialistă în proba de 800 de metri, care a concurat mai mulţi ani sub altă identitate, a fost suspendată 12 ani, deoarece a furnizat documente false pentru a justifica un control pozitiv cu EPO, a anunţat, miercuri, Unitatea de Integritate a Atletismului (AIU), relatează Le Figaro, conform News.ro.

Logo IAAFFoto: iaaf.org

Cu un record personal de 1’59’’97 la 800 m, Ksenia Savina a fost afectată de suspendarea Rusiei din noiembrie 2015 pentru un vast scandal de dopaj, care a împiedicat-o să-şi apere şansele în afara frontierei ruse.

Conform presei, Ksenia Savina a reuşit să "ocolească" această suspendare participând în perioada 2016/2018 la competiţii în Europa (Belgia, Franţa, Portugalia, Cehia) sub identitatea unei prietene, fostă atletă ucraineană, profitând de asemănarea lor fizică.

Ksenia Savina neagă acuzaţiile, însă federaţiile rusă şi ucraineană au deschis o anchetă.

Savina a fost suspendată miercuri pentru un alt caz, care implică şi documente false. Depistată pozitiv cu EPO în mari 2018 la un stagiu în Maroc, Savina a explicat că substanţa interzisă provine de la un tratament pentru soţul şi antrenorul ei, Alexei Savin, care suferă de insuficienţă renală. Ea a spus că din greşeală a amestecat medicamentele cu cele folosite pentru a-şi trata durerile de spate.