​Atleta sud-africană Caster Semenya a câştigat, vineri, proba de 800 de metri din cadrul reuniunii atletice de la Doha din Diamond League, la două zile după ce a pierdut la TAS procesul cu IAAF privind regulamentul sportivelor cu nivel ridicat cu hormoni, scrie News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Citește și:

Atletism: Caster Semenya a pierdut la TAS procesul împotriva regulii IAAF privind sportivele cu nivel ridicat de hormoni

Sub privirile preşedintelui IAAF, Sebastian Coe, Semenya a fost cronometrată cu timpul de un minut, 54 de secunde şi 98 de sutimi de secundă (la aproape trei secunde de ocupanta locului secund, Francine Niyonsaba din Burundi), al XV-lea din istorie, nu foarte departe de cel mai bun timp al carierei ei, de 1:54.25, înregistrat anul trecut, la Paris.

Cursa câștigată de Semenya:

"Această decizie (n.r. - a TAS) nu mă împiedică să trăiesc. Viaţa este prea scurtă pentru a-mi pierde timpul cu astfel de poveşti. Vreau să continui să mă antrenez şi să concurez. Dacă mă va împiedica ceva, voi trece peste. Pot să fac numeroase curse, paleta mea este largă, dar cursa mea este cea de 800 de metri şi o voi face până la final. Nimeni nu mă poate împiedica să fac ceea ce vreau. Mergeţi la consilierii mei pentru a vorbi despre mine, astăzi nu vorbesc decât de cursă", a declarat ea, potrivit lequipe.fr.

Deşi această reuniune atletică ar putea fi ultima din cariera ei, deoarece regula IAAF privind diferenţele de dezvoltare sexuală va intra în vigoare la 8 mai, Semenya spune că nu are de gând să se retragă din competiţii.

"Acţiunile vorbesc mai tare decât cuvintele. Când eşti un mare campion, câştigi întotdeauna. Totul este la mâna lui Dumnezeu. Dumnezeu îmi decide viaţa, Dumnezeu va pune capăt vieţii mele, Dumenzeu mi-a hotărât cariera, Dumenezu îmi va sfârşi cariera. Niciun om nu mă poate opri din a alerga. Cum să mă retrag când am 28 de ani? Mă simt încă tânără, cu energie. Mai am zece ani sau mai mult de atletism. Nu contează cum o să fac, ceea ce contează este că sunt aici, nu plec nicăieri", a afirmat Semenya, pentru BBC.

Întrebată dacă va lua medicamente pentru a-şi micşora nivelul de testosteron, aşa cum cere regulamentul IAAF, Semenya a răspuns: "În niciun caz".

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a respins apelul formulat de atleta Caster Semenya şi de Federaţia Sud-africană de Atletism (ASA) împotriva regulii Diferenţei de Dezvoltare Sexuală (DDS) a IAAF, care presupune că sportivele cu hiperandrogenie vor trebui să-şi reducă nivelul de testosteron şi să-l menţină apoi pentru a putea să concureze pe plan internaţional.

Federaţia Internaţională de Atletism, IAAF, a anunţat, în urmă cu un an, o clasificare separată a atleţilor, pe baza Diferenţei de Dezvoltare Sexuală (DDS), care presupune că sportivele cu nivel natural de hormoni ridicat, cum este şi Semenya, să urmeze un tratament de diminuare, reducându-şi nivelul de testosteron şi menţinându-l apoi pentru a putea să concureze pe plan internaţional.

Sportivele DDS trebuie să-şi reducă nivelul de testosteron sub 5 nmol/l pentru o perioadă continuă de cel puţin şase luni şi să menţină noul nivel pe durata restului carierei atletice.

Atletele care doresc să ia parte la competiţii internaţionale, dar nu-şi scad nivelul testosteronului, vor putea concura împotriva bărbaţilor.