"Totul este mai uşor în dictaturi", a apreciat elveţianul Gian-Franco Kasper, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Schi, într-un interviu acordat presei privind atribuirea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022 Chinei, informează AFP, conform Agerpres.

Beijing 2022Foto: Pinterest

"Dictatorii pot organiza astfel de manifestări fără să ceară permisiunea publicului. Pentru noi, totul este mai uşor în dictaturi", a declarat Kasper (75 ani), membru onorific în Comitetul Internaţional Olimpic şi fost membru al Comisiei executive a CIO, într-un interviu acordat cotidianului elveţian Tages Anzeiger.

Referitor la mult discutata problemă legată de încălzirea climatică, Kasper s-a arătat mai puţin sceptic, reamintind că la ultima ediţie a JO de la PyeongChang temperatura a coborât la -30 de grade. "Tuturor celor care se temeau că temperaturile pozitive ar fi putut afecta desfăşurarea probelor, eu le-am spus: 'Bine aţi venit în încălzirea planetară!'. Întotdeauna au fost ierni mai calde şi ierni mai reci".

În privinţa utilizării masive a apei pentru a fabrica zăpadă artificială, în ajunul Campionatelor Mondiale de schi alpin de la Aare (Suedia), Kasper a răspuns: "Toate aceste discuţii legate de zăpada artificială sau utilizarea apei nu se opresc niciodată, chiar dacă nicio picătură de apă nu se iroseşte. Şi apoi este această aşa zisă schimbare climatică... Dar nu există nicio dovadă. Noi avem zăpadă, uneori chiar prea multă".