​Căpitanul Fiorentinei, Davide Astori, patinatorul Denis Ten, preşedintele Leicester City, Vichai Srivaddhanaprabha – lumea sportului a fost marcată în 2018 de decesele mai multor foşti şi actuali campioni şi oficiali. În România, Ilie Balaci, Nicolae Tilihoi, Nicolae Ivan, Jean Grama şi Alexe Bardan au lăsat sportul mai sărac în acest an, transmite News.ro.

Ilie BalaciFoto: frf.ro

Cronologia deceselor din sport, în 2018:

8 ianuarie - Preşedintele Asociaţiei Judeţene de Fotbal Hunedoara, Mircea Sîrbu, a decedat la vârsta de 67 de ani. Sîrbu a fost cel mai longeviv preşedinte al unei asociaţii judeţene de fotbal din România, el începând primul mandat în anul 1995.

12 ianuarie - Antrenorul de baschet Lonciu Davidescu, dublu câştigător al Cupei Campionilor Europeni cu Maccabi Tel Aviv, a murit în Israel, la vârsta de 87 de ani. Davidescu a fost singurul tehnician român cu cele două trofee în palmares.

22 ianuarie - Fundaşul Jimmy Arfield, campion mondial cu Anglia în 1966, a încetat din viaţă, luni, la 82 de ani. Armfield, care a avut 43 de selecţii în naţionala Angliei, avea cancer.

30 ianuarie - Azeglio Vicini, antrenorul cu care Italia a obţinut medaliile de bronz la Cupa Mondială din 1990, a decedat la Brescia. Vicini ar fi împlinit 85 de ani la 20 martie.

9 februarie - Fostul internaţional irlandez Liam Miller a decedat la vârsta de 36 de ani. El suferea de cancer pancreatic. Miller a jucat de-a lungul carierei la echipele Celtic Glasgow, Manchester United, Leeds United, Sunderland, Queens Park Ranngers, Hibernian, Perth Glory, Brisbane Roar, Melbourne City, Cork City şi, ultima data, la Wilmington Hammerheads, în SUA.

25 februarie - Pugilistul Scott Westgarth (31 de ani) a murit la două zile după ce a câştigat un meci. Westgarth a evoluat cu Doc Spelman, la Doncaster, iar la puţin timp după meci a fost transportat la spital. Pugilistul avea un bilanţ de şase victorii, două înfrângeri şi o remiză înainte de meciul cu Spelman.

27 februarie - Fostul internaţional spaniol Enrique Castro González "Quini" a încetat din viaţă la 68 de ani, după o criză cardiacă. El a jucat de-a lungul carierei la Sporting Gijon, dar şi la FC Barcelona.

28 februarie – A murit halterofilul clujean Ştefan Taşnadi, vicecampion olimpic la ediţia JO din 1984. Taşnadi avea 65 de ani. El a activat în ultimii ani ca antrenor în cadrul CS Universitatea Cluj, fiind şi arbitru internaţional.

3 martie – Britanicul Roger Bannister, prima persoană care a alergat o milă în mai puţin de patru minute, a încetat din viaţă, la vârsta de 88 de ani. La 6 mai 1954, Bannister alerga o milă în trei minute, 59.4 secunde, la Oxford. Recordul său a rezistat doar 46 de zile, fiind doborât de australianul John Landy (3:58), dar britanicul a rămas în istoria atletismului.

4 martie - Căpitanul formaţiei Fiorentina, Davide Astori, a încetat din viaţă la Udine, unde se afla cu echipa pentru un meci cu Udinese, din Serie A. Astori, care avea 31 de ani, a murit în somn. Jucătorul urma să îşi prelungească înţelegerea cu Fiorentina. Iniţial, procurorii au anunţat că Astori a murit probabil din cauza unei bradicardii (rărire a ritmului cardiac). După autopsie s-a stabilit că decesul a survenit din cauza unei probleme cardiace, însă nu bradicardie, ci tahiaritmie (tulburare de ritm cardiac caracterizată prin accelerarea frecvenţei cardiace).

9 martie – Ion Voinescu, fost portar al CCA, devenită, ulterior, Steaua, a decedat la vârsta de 88 de ani. Născut la 18 aprilie 1929, Ion Voinescu a apărat în 20 de meciuri poarta echipei naţionale a României.

13 martie - Fosta handbalistă Alexandra Rouă, care a evoluat la echipe ca Oltchim Râmnicu Vâlcea, Mureşul Târgu Mureş şi HCM Baia Mare, a decedat la vârsta de 32 de ani. Alexandra Rouă era fiica fostului mare portar al Oltchimului, Cristina Lada Rouă, jucătoare care a făcut parte din primele generaţii de succes ale grupării vâlcene.

25 martie - Fost component al Craiovei Maxima, Nicolae Tilihoi, a murit la 61 de ani, după ce în ultimii trei ani s-a luptat cu o boală incurabilă. Tilihoi a câştigat două trofee de campion şi patru cupe ale României. În Divizia A a evoluat în 294 de partide, marcând de şapte ori. Are 36 de apariţii în cupele europene şi zece în tricoul naţionalei.

26 martie - Fostul atlet Iosif Nagy, deţinătorul recordului naţional la aruncarea discului, a decedat la vârsta de 71 de ani, în urma unui infarct. Deschizător de drumuri în proba de aruncarea discului, născut în anul 1946 la Târgu Mureş, Iosif Nagy a stabilit în data de 22 mai 1983, la Saragoza, recordul naţional al acestei probe, performanţă valabilă şi astăzi: 68,12 m.

4 aprilie - Fostul internaţional englez Ray Wilkins a încetat din viaţă la Londra, la cinci zile după ce a suferit un atac de cord. Wilkins era consultant pentru Sky Sports şi Talksport. El a evoluat de 84 de ori pentru Anglia, fiind căpitan de 10 ori. Wilkins a câştigat Cupa Angliei cu Manchester United în 1983 şi campionatul Scoţiei cu Glasgow Rangers în 1989.

8 aprilie - Ciclistul belgian Michael Goolaerts a murit la spital, după ce a suferit un stop cardiac în timpul cursei Paris-Roubaix. Sportivul avea 23 de ani.

17 aprilie – Un alt ciclist belgian, Jeroen Goeleven, a încetat din viaţă la vârsta de 25 de ani. Sportivul a fost găsit mort în camera sa de către tatăl său. Cu câteva săptămâni înainte de deces, Goeleven câştigase la contratimp o cursă la Limbourg.

24 aprilie - Henri Michel, fost jucător şi selecţioner al reprezentativei Franţei, a încetat din viaţă la vârsta de 70 de ani. Fost fotbalist profesionist, cu peste 640 de meciuri la FC Nantes, Henri Michel a câştigat campionatul Franţei de trei ori, dar şi Cupa Franţei. El a fost selecţioner al echipei olimpic a Franţei, alături de care s-a impus la JO 1984, dar şi selecţioner al naţionalei de seniori, care a terminat pe locul treu la Cupa Mondială din 1986. Henri Michel a jucat 58 de meciuri în naţionala Franţei în perioada 1967-1980 şi a participa la Cupa Mondială din 1978.

15 mai - Comentatorul sportiv Cristian Ţopescu a încetat din viaţă, la 81 de ani. Ţopescu a murit la Spitalul Elias din Bucureşti, unde era internat la Secţia de Terapie Intensivă, ca urmare a unor complicaţii provocate de diabet şi de alte boli cronice.

17 mai - Multiplul campion la tir şi fost component al loturilor naţionale ale României, Gabriel Deaconu, a decedat, la doar 36 de ani în urma unui infarct.

29 iunie - Alexe Bardan, fost component şi căpitan nejucător al echipei de Cupa Davis a României, a încetat din viaţă, la vârsta de 81 de ani.

29 iunie - Fosta atletă poloneză Irena Szewinska a încetat din viaţă, la vârsta de 72 de ani. Szewinska a câştigat şapte medalii olimpice şi a deţinut recorduri mondiale în probele de 100 m, 200 m şi 400 m, o performanţă unică.

19 iulie - Denis Ten, medaliat cu bronz la patinaj artistic, la Jocurile Olimpice de la Soci, a încetat din viaţă, la vârsta de 25 de ani, după ce a fost înjunghiat de doi bărbaţi. Ten a ocupat locul trei la Jocurile Olimpice de la Soci, în 2014, şi a obţinut o medalie de argint la Campionatele Mondiale din 2013 şi un bronz mondial în 2015.

29 iulie - Fostul halterofil bulgar Damian Damianov, vicecampion mondial în 2002, a decedat la vârsta de 39 de ani.

29 iulie - Norvegianca Vibeke Skofterud, campioană olimpică la schi fond, în proba de ştefetă 4x5 kilometri, în 2010, la Vancouver, a decedat la vârsta de 38 de ani. Skofterud mai avea în palmares două titluri mondiale cu echipa Norvegiei, tot în proba de ştafetă. Ea s-a retras din activitatea competiţională în 2015.

7 august - Fostul mijlocaş al echipei Universitatea Craiova Nicolae Ivan s-a stins din viaţă, la vârsta de 75 de ani. Ivan s-a născut la data de 28 august 1942, la Bucureşti, unde a început fotbalul. În 1965 ajungea la Ştiinţa, echipă la care a jucat până în 1974, an în care oltenii au câştigat primul titlu de campion al României. Ivan a mai evoluat la Dinamo şi la Energia Slatina şi a fost antrenor după încheierea carierei de fotbalist, fiind secundul lui Constantin Oţet în 1983, când Universitatea Craiova a ajuns în semifinalele Cupei UEFA.

8 august - Atletul kenyan Nicholas Bett, campion mondial la 400 metri garduri în 2015, a murit, în urma unui accident rutier. Sportivul în vârstă de 28 de ani se întorcea de la Campionatele Africii.

10 august - Fostul fotbalist, arbitru şi oficial al FC Dinamo Jean Grama a decedat, la vârsta de 74 de ani. Grama a fost fotbalist la Progresul Bucureşti şi Jiul Petroşani, în anii '60-'70, apoi a urmat o carieră în arbitraj, între anii 1981 şi 1991.

10 august - Louis Fajfrowski, jucător al echipei franceze de rugby Stade Aurillacois, a încetat din viaţă, la vârsta de 21 de ani, după un placaj la un meci amical.

12 august - Fostul rugbist Radu Demian, supranumit “Gigantul Carpaţilor”, a încetat din viaţă la 80 de ani Demian a debutat în rugby la 18 ani, iar de-a lungul carierei a jucat la Voinţa Cluj, Ştiinţa Cluj, Griviţa Roşie, RC Toulon. A antrenat naţionala României între 1972 şi 1974 şi a fost numit Maestru Emerit al sportului în 1964.

16 august - Fostă campioană olimpică la gimnastică, rusoaica Yelena Shushunova a murit la 49 de ani. Şuşunova a câştigat medalia de aur la individual compus în 1988 , la Jocurile Olimpice de la Seul. Ea a murit în urma unor complicaţii survenite după o pneuomie. Şuşunova a câştigat aurul la individual compus la Seul cu un avans de doar 0.025 faţă de Daniela Silivaş.

30 septembrie - Leyder Ortiz Palacios, component al echipei columbiene Orsomarso SC, a încetat din viaţă, la vârsta de 21 de ani, după ce a fost înjunghiat la o petrecere.

5 octombrie - Ciclistul belgian Jimmy Duquennoy, component al echipei WB-AquaProtect-Veranclassic, a încetat din viaţă, la vârsta de 23 de ani. Rutierul a suferit un stop cardiac.

13 octombrie - Patrick Baumann, membru CIO şi secretar general al Federaţiei Internaţionale de Baschet (FIBA), a decedat la vârsta de 51 de ani, în urma unui atac de cord, în timpul Jocurilor Olimpice de la Buenos Aires.

21 octombrie - Fostul internaţional Ilie Balaci a decedat la vârsta de 62 de ani. Balaci şi-a petrecut cea mai mare carieră de fotbalist la Universitatea Craiova (1973-1984). El a mai evoluat la FC Olt şi la Dinamo. Ilie Balaci a îmbrăcat de 65 de ori tricoul echipei naţionale, pentru care a marcat opt goluri. În urma necropsiei, s-a stabilit că Balaci a murit în urma unui infarct miocardic.

23 octombrie - Fostul tenismen australian Todd Reid, campion la Wimbledon, în 2002, a decedat la vârsta de 34 de ani.

27 octombrie - Preşedintele clubului Leicester City, Vichai Srivaddhanaprabha, în vârstă de 60 de ani, a murit, alături de alte patru persoane, după ce elicopterul în care se aflau s-a prăbuşit lângă stadionul King Power, după un meci cu echipa West Ham.

23 noiembrie - Fost fotbalist al echipelor Politehnica Timişoara, Steaua şi Petrolul Ploieşti, Bujor Hălmăgeanu, a încetat din viaţă la vârsta de 77 de ani. Hălmăgeanu a adunat 17 selecţii la echipa naţională şi a jucat peste 200 de partide în prima ligă din România.

3 decembrie - Fostul preşedinte al clubului FC Barcelona, Josep Lluis Nunez, a murit, la 84 de ani. El a fost cel mai longeviv preşedinte din istoria clubului catalan (1978 – 2000). Sub conducerea lui, FC Barcelona a reuşit să câştige Liga Campionilor pentru prima oară, în 1992. Sub mandatul său, FC Barcelona i-a achiziţionat pe Maradona, Romario, Ronaldo, Rivaldo, Laudrup, Koeman, dar şi pe Gheorghe Popescu şi Gheorghe Hagi.

2 decembrie – Jucătorul Alexei Lomakin, în vârstă de 18 ani, component al echipei under 21 a clubului Lokomotiv Moscova, a fost găsit mort, la două zile după de fusese dat dispărut la Moscova.

12 decembrie – Rugbistul Nicolas Chauvin (Stade Francais), în vârstă de 19 ani, a decedat, după ce a suferit o fractură a celei de-a doua vertebre cervicale, în urma unui placaj dur, la un meci de tineret.

16 decembrie - Mircea Petescu, impresarul care i-a dus pe Hagi la Real Madrid şi pe Popescu la PSV şi Tottenham, a încetat din viaţă, la vârsta de 76 de ani.

24 decembrie - Fostul jucător şi antrenor slovac Jozef Adamec, care a participat cu echipa Cehoslovaciei la ediţiile din 1962 şi 1970 ale Cupei Mondiale, a încetat din viaţă, la vârsta de 76 de ani. Adamec a jucat în 44 de meciuri şi a înscris 14 goluri pentru naţionala Cehoslovaciei, în perioada 1960-1974.

24 decembrie - Stanko Poklepovic, unul dintre primii selecţioneri ai Croaţiei, a încetat din viaţă, la vârsta de 80 de ani, după o lungă suferinţă. El a antrenat naţionala Croaţiei în 1992.

24 decembrie – Fosta atletă jamaicană Dionne Rose-Henley a încetat din viaţă, la 24 decembrie, la vârsta de 49 de ani. Ea suferea de cancer.