​Preşedintele Agenţiei ruse antidoping (RUSADA), Yuri Ganus, i-a cerut joi lui Vladimir Putin să intervină pentru ca Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) să poată avea acces la datele fostului său laborator înainte de sfârşitul anului, condiţie ca RUSADA să nu fie din nou sancţionată, scrie AFP, potrivit Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Ne aflăm la marginea prăpastiei şi vă cer să apăraţi prezentul şi viitorul unui sport curat în Rusia", a afirmat Yuri Ganus într-un video adresat preşedintelui rus şi publicat pe site-ul RUSADA.

La sfârşitul lui septembrie, AMA a ridicat suspendarea RUSADA, care fusese dictată la sfârşitul lui 2015. AMA cere însă ca Moscova să-i furnizeze, înainte de 31 decembrie, datele controalelor antidoping efectuate de laboratorul din Moscova al agenţiei ruse între 2011 şi 2015. În acea perioadă a existat un dopaj instituţionalizat în sportul din Rusia, potrivit unor anchete internaţionale, printre care cea a juristului canadian Richard McLaren.

Săptămâna trecută, o echipă de experţi a AMA trimisă la Moscova pentru a recupera datele de la laboratorul antidoping din capitala Rusiei nu a reuşit să-şi îndeplinească misiunea, pentru că "autorităţile ruse au avut cerinţe tehnice de ultim moment", după cum a indicat agenţia cu sediul la Montreal.

"Problema nu este să ştim câte eşantioane pozitive vor fi găsite în laboratorul de la Moscova, ci ce vom face cu ele", a estimat Ganus. El a cerut "o soluţie urgentă" pentru această situaţie şi a evocat existenţa unor"obstacole".

"Este greu să reapară încrederea când fantomele trecutului ne împiedică să mergem înainte", a continuat el, adăugând că o nouă suspendare a RUSADA ar duce la "autoizolarea sportivă a Rusiei".

Acest scandal de dopaj a dus la excluderea sportivilor ruşi de la Jocurile Olimpice 2016 de la Rio şi de la Mondialele de atletism din 2017 de la Londra.

Rusia a fost obligată de Comitetul Internaţional Olimpic să participe la JO 2018 de la PyeongChang sub drapel neutru.

Teoretic, noile sancţiuni ale AMA ar putea merge până la excluderea sportivilor ruşi de la JO 2020 de la Tokyo.