​Cinci halterofili, printre care doi campioni olimpici, au fost suspendaţi provizoriu după reexaminarea eşantioanelor de urină prelevate în timpul Jocurilor Olimpice de la Londra, a anunţat Federaţia internaţională (IWF), scrie AFP, potrivit Agerpres.

HaltereFoto: AGERPRES

După noua analiză, ucraineanul Oleksiy Torokhtiy, campion olimpic în 2012 la categoria 105 kg, şi uzbekul Ruslan Nurudinov, care i-a urmat în palmares în 2016 la Rio, au fost depistaţi pozitiv la testosteron, a precizat IWF într-un comunicat. Doar Torohti şi-ar putea pierde titlul olimpic, deoarece eşantioanele reexaminate datează din 2012.

Azerul Valentin Hristov, şi el depistat pozitiv la testosteron, ar putea pierde medalia de bronz cucerită la categoria 56 kg la Jocurile de la Londra.

Ceilalţi doi sportivi depistaţi pozitiv, armeanca Meline Daluzyan şi belarusul Nikolay Novikov, nu au luat medalii la JO 2012. Ei au fost depistaţi pozitiv la testosteron şi stanozolol, un steroid anabolizant.

La începutul lui noiembrie, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a anunţat că noi analize ale eşantioanelor prelevate cu ocazia JO 2012, ce fac apel la "cele mai recente metode ştiinţifice", vor fi încredinţate Agenţiei independente de testare (ITA).

În perioada desfăşurării JO 2012 au fost dezvăluite doar nouă cazuri de dopaj. Acest program de reanalize, care a permis deja identificarea altor zeci de cazuri de dopaj, va continua în 2019, în condiţiile în care termenul de prescripţie va fi atins în 2020.