​Agenţia Mondială Antidoping a anunţat că un grup de cinci experţi, care avea misiunea de a accesa date de la fostul laborator din Moscova, nu a reuşit să îşi atingă scopul, autorităţile din Rusia susţinând că echipamentele de extragere a datelor trebuie să fie certificate conform legislaţiei acestei ţări, transmite News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

“Echipa a sosit la Moscova în 17 decembrie şi avea ca misiune accesarea Laboratory Information Management System (LIMS) şi a datelor de la fostul laborator de la Moscova, conform condiţiilor din decizia din 20 septembrie a Comitetului Executiv al WADA, care a ridicat suspendarea Agenţiei Antidoping din Rusia. Echipa a accesat laboratorul şi s-au înregistrat progrese cu autorităţile din Rusia în ceea ce priveşte extragerea şi trimiterea datelor în afara Rusiei. Însă echipa nu a putut să-şi completeze misiunea în perioada prevăzută, din cauza unei probleme semnalate de autorităţile din Rusia, şi anume aceea că echipamentele de extragere a datelor trebuie să fie certificate conform legislaţiei acestei ţări”, se arată pe site-ul WADA.

Echipa de experţi va întocmi un raport, care urmează să fie analizat de Comitetul de Verificare a Conformităţii la reuniunea acestuia din 14 şi 15 ianuarie.

La 20 septembrie, membrii Comitetului Executiv al WADA au votat ridicarea suspendării agenţiei antidoping din Rusia, în ciuda unei puternice opoziţii venite din lumea sportului, care a subliniat că Rusada nu întruneşte condiţiile ridicării sancţiunii.

Agenţia Rusă Antidoping a fost suspendată în urmă cu aproape trei ani, după dezvăluirile cu privire la existenţa unui sistem de dopaj instituţionalizat în Rusia.