​Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a confirmat, joi, că şi-a exprimat prin intermediul unei scrisori ''neliniştea'' privind afirmaţiile recente ale Federaţiei Internaţionale de Box (AIBA), ale cărei relaţii tensionate cu forul olimpic ameninţă desfăşurarea turneului de box de la Jocurile Olimpice din 2020 de la Tokyo, informează AFP, citată de Agerpres.

JO 2020, Tokyo Foto: tokyo2020.org

Directorul general al CIO, Christophe De Kepper, a decis să trimită o scrisoare comitetelor olimpice naţionale, preluată de site-ul specializat Inside the Games, pentru a contrabalansa o primă scrisoare trimisă comitetelor olimpice naţionale de controversatul preşedinte al AIBA, omul de afaceri uzbec Gafur Rahimov.

În scrisoarea sa, Rahimov afirma că AIBA a "lăsat trecutul problematic în urmă", deşi instanţa pe care o conduce se află sub incidenţa unei anchete privind finanţele sale, guvernanţa şi etica, iniţiată de CIO, care a decis să "îngheţe" organizarea turneului de box de la Jocurile Olimpice din 2020 de la Tokyo.

Ori, conform CIO, în scrisoarea adresată comitetelor naţionale, Rahimov "nu a oferit o descriere precisă a deciziilor CIO referitoare la AIBA", reafirmându-şi "un nivel de nelinişte semnificativ" în ce priveşte situaţia instanţei.

Relaţiile CIO-AIBA s-au inflamat după JO din 2016 de la Rio, când 36 de responsabili şi arbitri au fost suspendaţi pe fondul zvonurilor de meciuri trucate.

Gafur Rahimov, ales la conducerea AIBA la începutul lunii noiembrie, după o perioadă ca interimar, este considerat un "criminal major" de către Statele Unite. El dezminte însă acuzaţiile Fiscului american, susţinând că "niciodată nu a fost implicat în organizaţii criminale internaţionale" şi a pus totul pe seama "falselor acuzaţii fabricate de precedentul regim" din Uzbekistan.

S-ar pztea să te mai intereseze şi:

JO 2020: CIO a suspendat organizarea turneului de box