​Kenyanul Eliud Kipchoge, recordmanul lumii la maraton, şi columbiana Caterine Ibarguen, campioana Ligii de Diamant la săritura în lungime şi triplusalt, au fost desemnaţi cei mai buni atleţi ai anului 2018, în cadrul Galei Federaţiei internaţionale (IAAF), care a avut loc marţi seara la Monte Carlo, transmite Agerpres.

Eliud Kipchoge si Caterine IbarguenFoto: Philippe Fitte/ iaaf.org

Kipchoge (34 ani), autorul unui timp fenomenal (2h 01min. 39sec.) cu ocazia maratonului de la Berlin, din luna septembrie, este al doilea atlet din Kenya care primeşte trofeul IAAF, după David Rudisha. Campionul olimpic en titre la maraton a fost preferat francezului Kevin Mayer, care a doborât la rândul său în acest an recordul mondial la decatlon, ceilalţi contracandidaţi fiind sprinterul american Christian Coleman, săritorul suedez cu prăjina Armand Duplantis şi qatarianul Abderrahman Samba, specialist în proba de 400 m garduri.

Caterine Ibarguen, în vârstă de 34 ani, s-a impus la rândul ei în faţa belgiencei Nafissatou Thiam, campioana europeană la heptatlon, a britanicei Dina Asher-Smith, triplă campioană continentală în acest an, la 100 m, 200 m şi 4x100m, a kenyencei Beatrice Chepkoech, deţinătoarea recordului mondial la 3.000 m obstacole, şi a sprinterei Shaune Miller-Uibe din Bahamas, neînvinsă în 15 competiţii.

Sportiva columbiană a câştigat opt finale pe parcursul acestui an, stabilind totodată cea mai bună performanţă a anului la triplusalt (14,96 m), probă în care a cucerit aurul olimpic la Rio-2016.

Câştigătorii premiilor rezervate celor mai buni atleţi ai anului au fost desemnaţi în urma votului fanilor (25%), al membrilor Consiliului IAAF (50%) şi al Familiei IAAF (25%).