Norvegianul Magnus Carlsen, 27 de ani, a câștigat miercuri la Londra al patrulea titlu mondial, după ce l-a învins lejer în tie-break pe americanul Fabiano Caruana, scrie AFP.

Magnus CarlsenFoto: chess.com

Această victorie îi permite scandinavului, uneori supranumit "Thor al șahului", să mai facă un pas în legenda disciplinei, după primele trei titluri mondiale (2013, 2014, 2016).

"A fost un meci dificil", a declarat Magnus Carlsen la televiziunea norvegiană NRK. "Înainte de astăzi, nu am avut sentimentul că sunt aproape să câștig".

"Nu am jucat la nivelul lui", a recunoscut Caruana. "Nu am fost nici măcar aproape azi. A meritat să câștige".

Mare specialist în partidele rapide, Magnus Carlsen a câștigat primele trei meciuri, obținând al patrulea titlu mondial consecutiv.

A treia partidă a părut o formalitate pentru norvegian, care și-a permis chiar luxul să aibă două regine pe tablă.

"Nivelul mediu de joc al lui Carlsen (la partidele) rapide este fenomenal", a scris pe Twitter legendarul Garry Kasparov.

Dominația lui Carlsen după obținerea primului titlu mondial a făcut din acest tânăr bărbat cu aer de playboy, fotomodel în timpul liber, un adevărat star în Norvegia.

Inițiat în acest joc de tatăl său la o vârstă fragedă, Magnus Carlsen este "fără nicio îndoială unul dintre cei mai buni jucători de șah din toate timpurile", a subliniat Milan Dinic, redactor șef al British Chess Magazine.

19:15 Carlson a câștigat și al doilea joc și mai are nevoie doar de o remiză, cu albele, pentru a rămâne campion mondial.

18:13 Magnus Carlsen, cu albele, a câștigat primul meci

Tie-breakul a început la ora 15,00 GMT. Cei doi jucători vor disputa patru meciuri semirapide, cu un timp limitat (25 de minute, cu un increment de 10 secunde pe mutare).

În caz de egalitate, urmează două jocuri suplimentare, în format blitz, cu doar 5 minute timp de gândire plus un increment de 3 secunde pe mutare.

În cazul în care egalitatea persistă, urmează alte două meciuri, înainte de un joc tip „moarte subită”. Aici, jucătorul care are albele are 5 minute timp de gândire, iar negrul 4 minute. După mutarea 60, ambii jucători beneficiază de un increment de 3 secunde pe mutare. În caz de remiză, negrul este declarat câștigător.

Considerat unul dintre cei mai buni jucători din istorie, Magnus Carlsen, 27 de ani, va încerca să câștige al patrulea titlu mondial consecutiv.

Fabiano Caruana, 26 de ani, ar putea oferi Statelor Unite primul titlu mondial după cel al legendarului Bobby Fischer, care l-a învins în 1972 pe rusul Boris Spassky în "meciul secolului", reușind să rupă, în plin Război rece, 24 de ani de hegemonie sovietică.

Fapt fără precedent în istoria competiției, cele 12 partide regulate, care au început în 9 noiembrie, s-au încheiat cu 12 remize.