Norvegianul Magnus Carlsen și americanul Fabiano Caruana vor juca titlul mondial de șah la tie-break, miercuri, după ce nu au reușit să se departajeze la capătul unei serii fără precedent de 12 remize consecutive, care s-a încheiat luni, scrie AFP.

Magnus CarlsenFoto: chess.com

Concret, cei doi mari maeștri vor disputa patru meciuri semirapide cu un timp limitat de 25 de minute.

În caz de egalitate, două runde suplimentare vor disputate în regim blitz, cu doar cinci minute pentru fiecare jucător.

Dacă și această rundă se termină la egalitate, va urma o rundă de moarte subită în care albul primește 5 minute iar negrul patru. Ambii jucători vor primi un bonus de trei secunde după mutarea 60. În caz de remiză, negrul este declarat câștigător.

Luni, Fabiano Caruana, 26 de ani, a deschis cu albele dar nu a reușit să concretizeze acest foarte ușor avantaj, iar Magnus Carlsen, 27 de ani, și-a dezvoltat jocul.

În ciuda unei poziții mai degrabă avantajoase, scandinavul a provocat stupoarea propunând remiza după circa trei ore de joc.

Kasparov a caracterizat drept „șocantă” propunerea de remiză a lui Carlsen, într-o poziție superioară și cu timp mai mult la dispoziție.

Adeseori prezentat drept unul dintre cei mai buni jucători din istoria șahului, Carlsen va încerca miercuri să câștige al patrulea titlu mondial consecutiv.