Înotătorul italian Filippo Magnini, dublu campion mondial la 100 m liber, astăzi retras din activitate, a primit o suspendare de patru ani pentru utilizare sau încercarea de a utiliza substanţe dopante, din partea instanţelor antidoping italiene, informează AFP, conform Agerpres.

Filippo MagniniFoto: facebook

"Este o sentinţă care era deja scrisă şi din acest motiv sunt foarte furios. Este înverşunare. Nu există dovezi sau dacă ele există dovedesc contrariul", a declarat Magnini, citat de presa italiană. Fostul înotător a asigurat că va face apel.

Agenţia antidoping italiană (NADO) a cerut opt ani de suspendare pentru Magnini şi patru ani pentru Michele Santucci, un alt înotător italian. Santucci a fost suspendat patru ani, la fel ca şi Magnini.

Ancheta instanţelor de luptă împotriva dopajului a fost deschisă în urma unei proceduri penale împotriva lui Guido Porcellini, un medic nutriţionist acuzat de trafic de produse dopante şi medicamente contrafăcute. Acesta a fost suspendat 30 de ani de către justiţia sportivă.

Magnini, în vârstă de 36 ani, retras din activitate în octombrie, a fost citat în acest dosar, însă cazul său a fost clasat în absenţa elementelor probatorii. Unele dintre produse îi erau destinate însă, potrivit anchetatorilor, înotătorul nu le-a utilizat şi nici măcar nu le-a primit.

Filippo Magnini a fost campion mondial la 100 m liber în 2005 şi 2007, obţinând totodată o medalie de bronz la Jocurile Olimpice de la Atena, din anul 2004, cu ştafeta italiană de 4x200 m.

El este foarte cunoscut în Italia pentru că a fost timp de mai mulţi ani partenerul campioanei olimpice din 2008 la 200 m Federica Pellegrini, una dintre marile vedete ale sportului italian.