​Echipa României ia parte, vineri, la Campionatul Mondial al tăietorilor de lemne, competiție care se dispută la Liverpool. Echipa este formată din primii patru sportivi clasați la campionatul național din acest an - Cser Szilard (23 ani), Nagy Botond (42 ani), Dan Petrescu (33 ani) și David Balázsi (20 ani).

Cser Szilard, la joagarFoto: Hotnews

Probele la care se vor întrece atleții la mondialele de la Liverpool

Probele de concurs la care se vor întrece reprezentanții țării noastre, cu încă 20 de echipe internaționale, sunt tăierea cu joagărul, tăierea orizontală, tăierea cu motoferăstrăul STIHL MS661, tăierea verticală, tăierea la înălţime și tăierea cu hot saw (super-motoferăstrăul).

Prima participare a țării noastre la un Campionat Mondial STIHL Timbersports a avut loc în 2010.

Cum s-au pregătit baieții nostri

Pentru campionatul din acest an, echipa României s-a antrenat mai multe săptămâni, cu veteranul ceh, multiplu campion internațional Timbesports, Martin Komarek. Antrenamentele din acest an au avut o componentă puternică de tehnică, parte psihologică și motivațională, dar mai ales condiție fizică. La acest capitol au fost combinate elemente din mai multe sporturi pentru creșterea anduranței, cum ar fi fitness, atletism și înot.

Competiţiile "Stihl Timbersports" reprezintă o serie de concursuri internaţionale ale tăietorilor de lemne. Disciplina tăietorilor de lemne îşi are rădăcinile în SUA, Canada, Australia şi Noua Zeelandă. În trecut, competiţiile de tăiere a lemnului aveau loc între forestieri pentru a stabili cel mai bun dintre ei la nivel local. De-a lungul timpului aceste „încercări de forţă” s-au transformat într-o concurs desfăşurat la un nivel atletic înalt. În anul 1985 s-au lansat competiţiile "Stihl Timbersports", sub forma unei serii de concursuri, în SUA.