Senegalul a fost desemnat oficial de către Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) drept ţară organizatoare a Jocurilor Olimpice de Tineret din anul 2022, luni, cu ocazia sesiunii CIO de la Buenos Aires, informează AFP, citată deAgerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Membrii CIO, reuniţi în cadrul celei de 133-a sesiuni a forului olimpic mondial, au validat rezoluţia Comitetului Executiv al CIO adoptată la începutul lunii septembrie, de a recomanda candidatura Senegalului, în detrimentul celorlalte trei candidate: Tunisia, Botswana şi Nigeria.

Cea de-a patra ediţie a JOT se va desfăşura în perioada mai-iunie 2022 şi va fi organizată în jurul a trei situri: Dakar, noul oraş Diamniadio şi oraşul de coastă Saly.

Imediat după desemnarea prin aclamaţie, preşedintele Senegalului, Macky Sall, prezent la sesiune, a evocat un moment "istoric pentru CIO, Africa şi Senegal".

"Vreau să exprim, în numele întregului popor african, recunoştinţa noastră pentru această alegere dificilă, dar ambiţioasă, care corespunde idealurilor olimpismului", a adăugat şeful statului, care a promis că Senegalul va face "tot ceea ce trebuie pentru ca Africa să vă primească în condiţii excepţionale, în conformitate cu standardele internaţionale".

Prin vocea lui Mamadou Ndiaye, preşedintele Comitetului olimpic senegalez şi membru al CIO, Senegalul a confirmat candidatura sa în luna februarie, în cadrul celei de-a 132-a Sesiuni a instanţei olimpice, care a avut loc la PyeongChang (Coreea de Sud).

La Sesiunea respectivă, desfăşurată înaintea JO de iarnă, CIO a votat o moţiune prin care îşi exprima dorinţa de a încredinţa JOT 2022, pentru prima oară, unei ţări africane.

Cea de-a treia ediţie a Jocurilor Olimpice de Tinerets-a deschis sâmbătă la Buenos Aires. Precedentele ediţii au avut loc la Singapore (2010) şi Nanjing/China (2014).

Nicio ţară africană nu a mai organizat până acum Jocurile Olimpice şi nici JOT.