​Echipele României s-au clasat pe locurile 27, la open, respectiv 23, la feminin, la Olimpiada de şah de la Batumi (Georgia), câştigată de China, la ambele secţiuni, informeazăAgerpres.

Olimpiada de Sah de la BatumiFoto: The 43rd Chess Olympiad, Batumi 2018 Georgia

La Open, China a avut 18 puncte, la fel ca şi ocupantele următoarelor locuri, SUA şi Rusia. Echipa României, compusă din Constantin Lupulescu, Mircea-Emilian Pârligras, Bogdan Deac, Levente Vajda şi Cristian Chirilă (căpitan Alin Berescu), a acumulat 14 puncte.

În ultima rundă, a 11-a, România a învins Paraguayul cu 3-1, victoriile fiind aduse de Deac, în faţa lui Zenon Franco Ocampos, şi Vajda, la Antonio Almiron. Lupulescu a remizat cu Neuris Delgado Ramirez, iar Pârligras, cu Guillermo Vazquez.

La feminin, China a totalizat 18 puncte, Ucraina a avut tot 18, iar prima echipa a Georgiei a ocupat locul al treilea, cu 17 puncte. Echipa României, alcătuită din Irina Bulmaga, Corina Peptan, Luminiţa Cosma, Mărioara Cosman, Miruna-Daria Lehaci (căpitan: Ciprian Nanu), a avut 14 puncte.

În ultima rundă, România a terminat la egalitate cu Germania, 2-2. Peptan a învins-o pe Elisabeth Paehtz, iar Lehaci pe Judith Fuchs, în timp cer Cosma a pierdut meciul cu Filiz Osmanodja, iar Cosman a fost învinsă de Sarah Hoolt.

''La a 43-a Olimpiadă de şah - Campionatul Mondial pe echipe naţionale - s-a consemnat o remarcabilă premieră în echipa feminină a României şi anume comportamentul competiţional de excepţie al Mirunei-Daria Lehaci, ieşeanca de numai 14 ani reuşind sa acumuleze 133 de puncte elo, cu şase puncte din opt partide jucate pentru prima data în echipa naţională de şah a României! Ceilalţi performeri ai echipelor noastre au fost Mircea Pârligras, cu 8 puncte din 10 partide jucate şi juniorul Bogdan Deac de numai 17 ani, cu 7 puncte din 9 partide la masculin, respectiv Corina Peptan, cu 7 puncte din 11 meciuri, şi Luminiţa Cosma, 7,5 puncte din 11 partide, la feminin. Mulţumesc tuturor membrilor echipelor naţionale şi staff-ului tehnic pentru tenacitatea de care au dat dovadă arătând încă o dată, dacă mai era nevoie, că România are un cuvânt important de spus în stabilirea ierarhiei mondiale în şah'', a declarat preşedintele Federaţiei Române de Şah, Sorin Iacoban.