​Dmitry Rybolovlev, miliardarul rus care deţine clubul de fotbal AS Monaco, a dat în judecată casa de licitaţii Sotheby's din New York pe care o acuză că a ajutat un dealer de artă elveţian să îl păcălească şi căreia îi cere despăgubiri de 380 de milioane de dolari, scrie AFP, citată de News.ro.

Dmitry RybolovlevFoto: AFP

Procesul este cea mai recentă acţiune a lui Rybolovlev în cazul ce îl vizează pe Yves Bouvier. Omul de afaceri îl acuză pe elveţian că l-a escrocat privind achiziţia a 38 de lucrări de artă.

Rybolovlev a cumpărat în ultimul deceniu opere de artă în valoare de peste 2,1 miliarde de dolari. Relaţia lui cu Bouvier s-a deteriorat după ce l-a acuzat că „a sustras între 500 de milioane de dolari şi 1 miliard de dolari” în urma preţurilor mărite voluntar.

Miliardarul rus acuză acum Sotheby's că a colaborat cu Bouvier, oferindu-i estimări supraevaluate în sprijinul preţurilor recomandate de Bouvier, potrivit documentelor depuse la un tribunal american.

Casa de licitaţii i-a sugerat lui Bouvier un număr de lucrări de artă care l-ar fi putut interesa pe Rybolovlev.

Un purtător de cuvânt al omului de afaceri rus, care a făcut avere în domeniul îngrăşămintelor după căderea Uniunii Sovietice, a confirmat pentru AFP depunerea plângerii, dar nu a oferit detalii.

„Cel mai recent proces al lui Rybolovlev nu are valoare”, a spus un reprezentant al Sotheby's.

O sursă apropiată casei de licitaţii a precizat că Sotheby's nu are cunoştinţă de acţiunile lui Bouvier privind operele cumpărate.

În noiembrie 2017, Sotheby's l-a acţionat în judecată pe Rybolovlev în Elveţia şi se aşteaptă ca sistemul de justiţie din această ţară să determine faptul că nu a fost implicată în nicio fărădelege.