Regizorul Kevin Macdonald a cucerit critica prin filmul "The Last King of Scotland": interpretul rolului principal, actorul Forest Withaker a primit Oscarul pentru modul in care l-a jucat pe fostul dictator ugandez Idi Amin.

"Macdonald primeste un nou personaj controversat - fostul sahist Bobby Fischer", anunta Variety, dezvaluind ca regizorul va conduce filmarile la "Bobby Fischer goes to war", ecranizarea unui roman ce surprinde momentul cistigarii titlului mondial, in 1972.

Cartea, scrisa de doi jurnalisti BBC (David Edmonds si John Eidinow), accentueaza latura politica a succesului: un american invinge de unul singur toata scoala de sah a Uniunii Sovietice, in anii unui deplin raboi rece.

Miza pe contextul ideologic nu este o exagerare: intr-un articol recent publicat in New York Times, Garry Kasparov aminteste: "Dupa ce Fischer l-a spulberat pe Taimanov cu 6-0, comitetul politic a chemat responsabilii federatiei de sah la Moscova. Taimanov a trebuit sa dea explicatii de ce a pierdut atit de grav! Atunci, iritat, Boris Spassky - care era campionul en titre - a intrebat: O sa ne chemati pe fiecare sa dam explicatii dupa ce Fischer o sa ne bata, unul cite unul? Pentru ca intr-adevar era clar ca o sa-i bata pe toti. Si a incheiat chiar cu Spassky, in finala din Islanda".