​Grigory Rodcenkov, fostul director al laboratorului din Moscova, care a dezvăluit amploarea dopajului în sportul din Rusia, a avertizat Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) că ridicarea suspendării Rusiei ar fi ''o catastrofă'', informează AFP, citată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"AMA nu trebuie să devină prada manipulărilor şi afirmaţiilor false ale ministerului (Sportului), această emanaţie a Kremlinului care a facilitat programul de dopaj în timp ce asigura că respectă regulamentul antidoping", a scris Rodcenkov într-un text apărut în ziarul USA Today.

"Dacă (AMA) cedează, nu ar fi nimic altceva decât o catastrofă pentru sportul curat", a adăugat el.

Acest text a fost publicat în condiţiile în care AMA va examina joi, la reuniunea comitetului său executiv din Seychelles, recomandarea unui comitet independent, favorabilă ridicării suspendării Rusiei, dictată în noiembrie 2015.

Acest comitet independent estimează că acum sunt îndeplinite condiţii impuse de AMA şi anume recunoaşterea concluziilor anchetei McLaren, care a stabilit existenţa unui sistem instituţional de dopaj între 2011 şi 2015, şi accesul la datele şi eşantioanele laboratorului antidoping de la Moscova.

Rodcenkov, arhitectul sistemului de dopaj de stat între 2011 şi 2015, nu crede că Rusia îndeplineşte aceste două condiţii.

"Este important să fie lămurit faptul că cererile AMA trebuie să fie clare şi ferme, adică o recunoaştere totală de către autorităţile sportive ruse a raportului McLaren şi punerea la dispoziţie de către aceleaşi autorităţi ruse a tuturor datelor laboratorului din Moscova", a insistat el.

"Cu inima grea şi cu regrete profunde îmi amintesc acum momentele când am trădat idealul olimpic şi dorinţa mea cea mai scumpă este ca eforturile şi aportul meu să poată ajuta la repararea unui sistem deteriorat", a scris Rodcenkov, care din 2016 trăieşte ascuns în Statele Unite.

"Este limpede că ţinând cont de circumstanţele cu care ne confruntăm, orice decizie a AMA de reintegrare a Rusiei ar fi o catastrofă pentru idealurile sportului olimpic, pentru lupta împotriva dopajului şi protejarea sportivilor curaţi", a conchis el.

De vineri, când recomandarea comitetului independent al AMA a fost făcută publică, ea face obiectul a numeroase critici dure, mai ales din partea Agenţiei americane antidoping (USADA).

Marţi, Comitetul olimpic american a pus la rândul său presiune pe AMA: "Sperăm că AMA va lua o decizie care le va permite sportivilor să aibă convingerea că atunci când sunt în competiţie, evoluează toţi cu şanse echitabile, fără nici cea mai mică îndoială."