​​Manu Ginobili, jucător la San Antonio Spurs, și-a anunțat retragerea din baschetul profesionist printr-o postare pe Twitter. Argentinianul, în vârstă de 41 de ani, este văzut de mulți drept cel mai bun jucător străin din istoria NBA.

HotNews.roFoto: Hotnews

Argentinianul este singurul jucător din afara Statelor Unite ale Americii care a câștigat patru campionate NBA (2003, 2005, 2007 și 2014) și un aur olimpic cu Argentina (2004).

Conducătorii din NBA l-au descris pe Manu Ginobili drept un "pionier" al baschetului, după ce acesta a anunțat că se retrage după o cariera de 23 de ani.

"A fost o călătorie fabuloasă. Cu mult deasupra celor mai mari visuri ale mele", a declarat acesta pe Twitter.

Ginobili și-a început cariera în țara natală, în 1995, la Ardino Sport Club și Estudiantes de Bahia Blanca. Trei ani mai târziu, argentinianul s-a mutat în Italia, la Viola Reggio Calabria, unde a petrecut două sezoane. Primele succese ale carierei le-a întâlnit la Kinder Bologna, cu care a cucerit Euroliga în 2001, fiind desemnat și MVP al finalei.

În 1999, Manu Ginobili a fost draftat cu opțiunea 57 de San Antonio Spurs, însă s-a alăturat echipei doar în anul 2002.

În NBA, Manu Ginobili a evoluat pentru echipa din Texas de 1057 de ori în sezonul regulat și a bifat 218 meciuri de play-off. Acesta este în top cinci al francizei pentru numărul de meciuri disputate, puncte înscrise (14,043), pase decisive (4001) și recuperări (1,392). Argentinianul a avut două prezențe la All-Star Game (2008 și 2011) și a fost declarat NBA Sixth Man of The Year (2008).

"Manu Ginobili este, de asemenea, un pionier care a ajutat la globalizarea NBA-ului. El este unul dintre cei mai mari ambasadori ai baschetului care crede în puterea sportului de a schimba vieți. Timp de 16 ani am avut norocul de a urmări o legendă concurând la cel mai înalt nivel. Mulțumim, Manu, pentru o carieră care a inspirat milioane de oameni din întreaga lume", a declarat Adam Silver, un reprezentant NBA.

"Ești un adevărat campion, prietene, și unul dintre cei mai buni jucători cu care am jucat. Bucură-te de viața de după joc, omule. Meriți asta și mult mai mult", i-a transmis Kobe Bryant.

"A fost o plăcere să joc împreună cu tine în acești ani: în meciuri de sezon, în play-off-uri, la echipele naționale, nu a contat. Mereu a fost o plăcere", a adăugat Lebron James, de trei ori campion NBA.

În timpul șederii sale la San Antonio Spurs, Manu Ginobili a avut o medie de 13,3 puncte, 3,5 recuperări și 3,8 pase decisive pe meci.