Federația Internațională de Șah (FIDE) a anunțat vineri că și-a suspendat, pentru încălcarea eticii, președintele în funcție de peste 20 de ani, excentricul miliardar rus Kirsan Iliumjinov, care este vizat de sancțiunile americane, scrie AFP.

Kirsan IliumjinovFoto: Wikimedia Commons

O comisie specială a analizat cazul lui Iliumjinov și l-a declarat "vinovat de încălcarea codului de etică al FIDE", potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Federației.

Kirsan Iliumjinov, fost președinte al republicii ruse Kalmukia, și care a declarat în 2010 că a fost răpit de extratereștri, conduce FIDE din 1995 și este sancționat de SUA din 2015 sub acuzația că a facilitat cumpărarea de petrol de către regimul sirian de la gruparea Stat Islamic.

Iliumjinov a anunțat că va contesta demiterea și a acuzat unii membri ai federației că "dansează pe muzica americanilor".

Potrivit Federației, demiterea sa este cauzată de refuzul de a demisiona după închiderea conturilor FIDE de către banca elvețiană UBS în februarie, din cauza sancțiunilor americane care îl vizau.

FIDE urmează să organizeze alegeri anul viitor, în octombrie. Iliumjinov a anunțat că nu va candida, dar va susține candidatura fostului vicepremier rus Arkadi Dvorkovici.

Kirsan Iliumjinov este un om de afaceri budist, care și-a construit averea în sectorul bancar și în industria auto după căderea URSS, în 1991.

În 2010, acesta spunea că a fost răpit de extratereștri în combinezoane galbene care comunicau telepatic cu el și care l-au dus pe altă planetă.