Publicaţia germană Der Spiegel a intrat în posesia unor documente oficiale al Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA), în care se arată că Laboratorul antidoping de la Bucureşti a fost închis după ce WADA a descoperit probe manipulate, transmite News.ro.

Control antidopingFoto: AGERPRES

Jurnaliştii germani au primit documentele WADA din partea grupului de hackeri Fancy Bears, cunoscut după ce a spart serverele agenţiei mondiale şi a dat publicităţii mai multe liste cu sportivi care au primit excepţii de uz terapeutic.

Potrivit investigaţiei WADA, cel puţin două probe pozitivie au fost acoperite de persoane din cadrul laboratorului. Este vorba de probele de urină ale doi luptători, recoltate în aprilie 2016 şi în care se descoperiseră urme de furosemid, un diuretic, folosit ca agent de mascare a adevăratelor substanţe ce îmbunătăţesc ilegal performanţele sportivilor.

Potrivit Der Spiegel, şeful laboratorului de la Bucureşti, Valentin Pop, nu a raportat situaţia şi, mai mult, a intrat în baza de date a WADA şi a schimbat rezultatele analizelor.

Cazul a plecat de la un informator, care a alertat WADA de faptul că probe pozitive nu au fost raportate, la Bucureşti. Investigatori ai agenţiei mondiale au făcut o vizită inopinată la Bucureşti, la 1 iunie 2016, şi au confiscat cele două probe. A doua zi, user-ul vanetin.pop a intrat în baza de date a WADA şi a schimbat rezultatul probelor, din negativ în suspect.

"Am fost foarte ocupat şi nu am fost atent la ceea cea am făcut", le-a declarat Pop anchetatorilor WADA.

"Trebuie să recunosc că nu suntem atât de profesionişti aici", a mai spus el.

Acoperirea probelor pozitive nu este singura neregulă de la Bucureşti. În iulie 2016, laboratorul nu era în măsură să detecteze hormonul de creştere GHRP-2 şi nici meldoniumul, substanţe aflate pe lista interzisă la acea dată.

"Directorul Pop nu a lucrat de unul singur", a concluzionat WADA, care a adăugat că managerul laboratorului a fost controlat de o "autoritate externă", fără a o numi, dar pe care agenţia încearcă să o descopere prin investigaţii suplimentare.

La solicitarea jurnaliştilor germani, WADA nu a dorit să comenteze pe acest subiect. Pop şi adjunctul său, Mirela Zorio, au fost eliberaţi din funcţii după acest scandal, mai arată sursa citată.

La 1 decembrie 2017, Agenţia Mondială Andidoping (WADA) a anunţat suspendarea provizorie a acreditării Laboratorului antidoping de la Bucureşti din cauza nerespectării Standardelor Internaţionale pentru Laboratoare (ISL).

Laboratorul de Control Doping din România era singurul laborator din Europa de Est acreditat de Agenţia Mondială Antidoping. Fondat în august 1983, a funcţionat iniţial în structura oganizatorică a Institutului Naţional de Cercetare pentru Sport, din subordinea Agenţiei Naţionale pentru Sport.

Activitatea laboratorului a cunoscut o dezvoltare după 1996, an în care s-a decis să se investească în dotarea sa cu echipamente analitice moderne. Pasul decisiv în dezvoltarea activităţii laboratorului a fost făcut în 2005, când a fost înfiinţată Agenţia Naţională Antidoping, iar laboratorul s-a transformat în Direcţia de Cercetare şi Laborator Control Doping şi a funcţionat în cadrul instituţiei.

Laboratorul de Control Doping din România a primit acreditarea internaţională din partea WADA la 29 iulie 2009.