Sabrina Vega, o campioană americană de gimnastică, a deschis, marţi, o acţiune în justiţie împotriva soţilor Bela şi Martha Karolyi, legendarii antrenori români de origine maghiară stabiliţi din anul 1981 în Statele Unite, pe care îi acuză că nu au protejat-o împotriva fostului medic Larry Nassar, condamnat pentru agresiuni sexuale, informează AFP, potrivit Agerpres.

Martha si Bela KarolyiFoto: usagym.org

Sabrina Vega l-a acţionat în instanţă şi pe Nassar, precum şi USA Gymnastics - Federaţia americană de gimnastică - şi Comitetul olimpic american (USOC), afirmând că fostul medic al echipei SUA a abuzat-o de sute ori începând de la vârsta de 12 ani.

În vârstă de 22 de ani, tânăra a precizat că multe dintre fapte s-au produs pe când ea se afla la ranch-ul texan al soţilor Karolyi, care servea drept centru de antrenament pentru lotul Statelor Unite.

"Am suferit pentru a putea depăşi efectele abuzurilor repetate la care am fost supusă", se arată într-un comunicat. "USA Gymnastics, USOC şi familia Karolyi nu m-au protejat nici pe mine şi nici pe celelalte sportive care s-au aflat în grija lor, iar eu cred că ei ar trebui să fie consideraţi responsabili".

Sportiva a cerut în faţa unui tribunal texan despăgubiri de peste un milion de dolari.

Soţii Karolyi, care au fugit din România la începutul anilor '80, au declarat recent pentru postul de televiziune NBC că nu erau la curent cu acţiunile fostului medic Larry Nassar.

"Toată această afacere a fost pentru noi ca o explozie, ca o bombă care a explodat", a declarat Bela Karolyi.

"Ceea ce s-a întâmplat a fost oribil, fie că sunt gimnaste cunoscute sau nu, iar orice copil abuzat de Nassar reprezintă o crimă. Este foarte trist", a spus la rândul ei, cu regret, soţia antrenorului.

După cum se cunoaşte, fostul medic sportiv Larry Nassar îşi va sfârşi zilele în închisoare, primind o pedeapsă de 175 de ani pentru agresarea a peste 100 de tinere gimnaste, anonime sau campioane olimpice, în cel mai mare scandal din istoria sportului american.

Procesele care i-au fost intentate lui Nassar (54 ani) au zguduit lumea gimnasticii şi a sportului american, antrenând plecarea mai multor responsabili ai federaţiei, care i-au permis acestuia să abuzeze tinerele gimnaste atât de multă vreme, în ciuda numeroaselor plângeri primite.

Lassar Nassar a activat în perioada 1994-2016 în cadrul Federaţiei americane de gimnastică, al Comitetului Olimpic (USOC) şi al Universităţii de stat din Michigan