Congresul Naţional African (ANC), partidul aflat la putere în Africa de Sud, consideră că regula IAAF care le cere sportivelor cu nivel natural de hormoni ridicat să urmeze un tratament de diminuare aminteşte de apartheid şi solicită proriului guvern să o conteste la TAS. Noua regulă IAAF o vizeză pe atleta sud-africană Caster Semenya, dublă campionaă olimpică în proba de 800 de metri, transmite News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Regulile sunt o amintire dureroasă a trecutului nostru, în care un guvern nedrept a făcut legi pentru anumiţi activişi din societate, în scopul de a le înăbuşi lupta împotriva unui sistem injust. IAAF foloseşte aceeaşi tactică pentru a-i exclude pe cei care au definit ultimul deceniu în calitate de campioni şi comori ai ţărilor lor natale. Cerem guvernului nostru să conteste la TAS această grosolană şi flagrant de nedreaptă şi injustă încercare rasistă a IAAF, pentru a o anula. Subînţelesurile rasiste de acest fel nu pot fi trecute cu vederea. Cerem tuturor iubitorilor sportului să se ridice şi să apere sportivele împotriva acestor reguli anitsportive care nu numai că le împiedică să participe la evenimente sportive, dar le şi încalcă drepturile omuului", se arată într-un comunicat al ANC, potrivit BBC.

Apartheid a fost politica de segregare rasială pusă în practică de guvernele minorităţii albe din Africa de Sud, până în 1991, împotriva populaţiei de culoare.

Caster Semenya a publicat următorul mesaj pe reţelele de socializare, după ce IAAF a anunţat noua regulă: "Sunt 97 la sută sigură că nu mă placeţi, dar sută la sută că nu-mi pasă."

Atleta sud-africană Caster Semenya, care a dominat în ultimii ani probele de 800 de metri, trebuie să-şi reducă nivelul natural de hormoni pentru a putea concura la Jocurile Olimpice.

Federaţia Internaţională de Atletism, IAAF, a anunţat, joi, o clasificare separată a atleţilor, pe baza Diferenţei de Dezvoltare Sexuală (DSD), care presupune că sportivele aflate în situaţia sud-africancei vor trebui să-şi reducă nivelul de testosteron şi să-l menţină apoi pentru a putea să concureze pe plan internaţional. Noile reguli sunt valabile pentru probele de la 400 de metri la o milă şi vor intra în vigoare la 1 noiembrie 2018.

Sportivele DSD trebuie să-şi reducă nivelul de testosteron sub 5 nmol/l pentru o periodă continuă de cel puţin şase luni şi să menţină noul nivel pe durata restului carierei atletice.

Atletele care doresc să ia parte la competiţii internaţionale, dar nu-şi scad nivelul testosteronului vor putea concura împotriva bărbaţilor.

"Regulile revizuite nu sunt despre a trişa. Nicio atletă cu DSD nu a trişat. Este vorba de a nivela plutonul, pentru a asigura o competiţie corectă în atletism, unde succesul este determinat de talent, dedicaţie şi muncă grea, mai mult decât alţi factori",a declarat preşedintele IAAF, Sebastian Coe.

Semenya a câştigat titlul mondial la Berlin în 2009 în proba de 800 de metri, iar apoi a fost supusă unor teste cu privire la identitatea sa sexuală. Până în iulie 2010, ea s-a retras din competiţiile internaţionale. În 2015, IAAF a impus ca atletele cu nivel ridicat de testosteron să obţină permisiunea medicilor înainte de concurs, dar această regulă a fost suspendată de TAS în 2016, pe o durată de doi ani.

Caster Semenya, în vârstă de 27 de ani, a cucerit medalia de argint la JO de la Londra, din 2012, în proba de 800 de metri, dar a devenit campioană olimpică după ce câştigătoarea probei, rusoaica Maria Savinova, a recunoscut că s-a dopat. Atleta Sud-africană a luat aurul olmpic la 800 de metri şi la Rio, patru ani mai târziu.