Olandezul Kjeld Nuis (28 ani), dublu campion olimpic la PyeonChang, a devenit cel mai rapid patinator din lume, atingând o viteză de 93 km/h pe o pistă naturală de gheaţă, în lungime de 1.500 m, fără viraje, la Lulea în Suedia, informează NBC Sports, potrivit Agerpres.

Kjeld Nuis, cel mai rapid patinator din lumeFoto: Captura YouTube

Nuis a patinat în spatele unui automobil care tracta un scut special, menit să-l protejeze pe patinator de rafalele de vânt. În mod normal, în competiţiile oficiale de patinaj viteză de pe ovalurile de gheaţă cu o lungime de 400 m, un patinator atinge în medie o viteză de 60 km/h.

"A fost o experienţă foarte bizară. Este ca şi cum aş fi zburat pe gheaţă", a declarat sportivul olandez, susţinut în această tentativă de un producător de băuturi energizante şi de Universitatea tehnică din Eindhoven.

Kjeld Nuis a fost ajutat, între alţii, în această tentativă de fostul campion mondial Erben Wennemars, precum şi de Mikaela Ahlin-Kottulinsky, care a pilotat maşina şi căreia patinatorul îi comunica atunci când trebuie să accelereze sau să încetinească.

"Ştiam că nu voi atinge 100 km/h. Însă acum, după ce am reuşit să ajung destul de aproape de această viteză, aş mai putea încerca încă o dată. Însă după vacanţa pe care o voi petrece în Insulele Capului Verde", a mai pus Nuis, care a cucerit medaliile de aur la JO 2018 în probele de 1.000 m şi 1.500 m.