Primul caz de dopaj in curling, rusul Alexander Krushelnitsky: Nedumerire si stupoare in randul sportivilor
De ce sa te dopezi intr-un sport de precizie, a priori nu foarte solicitant din punct de vedere fizic, in conditiile in care, instinctiv, cuvintele curling si dopaj par incompatibile? Chestiunea era pe buzele tuturor, dupa aflarea despre acest caz de dopaj, si in special in randul sportivilor.
"Sunt sigura ca cea mai mare parte a oamenilor se vor gandi: 'Dar ce interes a avut sa se dopeze? Ce ii aduce asta?', asa cum ma gandesc si eu", a spus Madeleine DuPont, din echipa daneza de curling.
Acest sport, care se bazeaza pe precizie si tactica, in care sportivii lanseaza piese de granit pentru a se apropia cat mai mult posibil de centrul tintei, nu cere calitati atletice peste medie.
"Nu sunt nici macar sigura ce s-ar putea folosi ca doping pentru curling. Forta si toate astea? Nu e neaparat un aliat", spune Madeleine DuPont.
"Act de sabotaj"
Doparea in curling ar fi deci un nonsens? In tabara rusa, pe asta se axeaza apararea si acesta este sentimentul care domina. "E stupid, iar Alexander nu e prost", a reactionat luni Serghei Belanov, antrenorul medaliatului cu bronz in competitia pe echipe mixt.
Presedintele Federatiei ruse de curling Dmitri Svichtchev, citat de televiziunea ruseasca 360TV, se declarat "convins" ca nu e vorba decat de o "provocare" si un "act de sabotaj". "Din 2015, a dat 11 probe si toate au fost negative. Ce ar fi in mintea unui om sa ia o pilula chiar inaintea Jocurilor?".
Cu toate acestea, ca in fiecare sport, folosirea anumitor produse poate imbunatati performantele, chiar si in curling.
Pentru moment, Tribunalul arbitral sportiv (TAS), care a oficializat controlul pozitiv al rusului, nu a precizat despre ce substanta este vorba. Dar, duminica seara, o sursa apropiata dosarului a afirmat ca primul esantion a relevat prezenta "meldoniumului".
Produs pur al farmaciei sovietice, foarte utilizat in Europa de Est, meldoniumul este un medicament pentru prevenirea infarctului si tratarea sechelelor sale. Dar efectele sale l-au facut rapid foarte seducator pentru sportivi.
"Reduce ritmul cardiac si aduce mai mult oxigen la inima. Si ce e bun pentru muschiul cardiac este bun si pentru alti muschi. Creste rezistenta si are efect asupra recuperarii", explica, in martie 2016 profesorul Audran, directorul laboratorului antidoping din Chatenay-Malabry.
Meldoniumul a fost plasat pe lista produselor dopante in 1 ianuarie 2016.
Singurul caz de dopaj din curling
Elvetianca Silvana Tirinzoni spune insa ca si in curling "este nevoie de muschi. Trebuie sa fii in forma. Toata lumea lucreaza muschii de cinci ori pe saptamana". Desi recunoaste ca doparea "poate ajuta", ea recunoaste ca este "surprinsa".
"Astfel de lucruri nu ar trebuie sa se intample in curling, nici in alte sporturi. Ai nevoie de forta dar aceasta trebuie obtinuta curat".
Rusii spun ca sportivul nu ar fi putut lua intentionat produsul.
"Nu exista niciun avantaj. Niciun avantaj", sustine Belanov. "Si nu cred ca un tanar ar alege sa isi asume un risc sau sa foloseasca o substanta dopanta cunoscuta de doi ani", a adaugat el.
Acest caz de dopaj este singurul descoperit in curling, introdus ca sport olimpic la Nagano, in 1998.

Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 de hectare, dotat cu teren de hochei, tunele spre Marea Neagră și podgorii VIDEO
Ultimele ore la Casa Albă: Trump l-a grațiat pe fostul său consilier Steve Bannon, acuzat de fraudă- UPDATE
Ursula von der Leyen: După patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Rusul era dopat din solidaritate.
Tocmai pentru că are numai efecte pozitive asupra performanțelor sportivilor, îi avantajează pe unii în defavoarea altora, modifică adevărata capacitate a sportivului, denaturând competiția și sportivitatea.
De-aia nu intri cu laptopul la un examen; tot numai efecte pozitive ar avea, numai că e ilegal; denaturează rezultatele, întocmai ca și în sport.
Și dacă, da, există droguri/medicamente benefice, doar cu ”efecte pozitive”, cum spui tu, dar măsura valorii lor este dată în industria respectivă prin cote de piață/încasări, iar la olimpiada lor se poate ajunge la Nobel.
Cât privește meldonium este falsă afirmația că face diferența, dacă n-are efecte negative fiecare e liber să-l ia ca pe banane, în felul ăsta crește competitivitatea și spectacolul întrecerii.