Sportivii nord-coreeni care participa la Jocurile Olimpice de iarna, editia 2018, au hotarat, vineri, sa refuze smarthpone-urile oferite de organizatori, pe care ar fi trebuit oricum sa le returneze la finalul competitiei de la PyeongChang, dupa mai multe decizii contradictorii ale CIO legate de acest subiect, informeaza AFP, citata deAgerpres.

Telefoane pentru sportivii de la PyeongchangFoto: Samsung

Comitetul International Olimpic (CIO) ofera telefoane de ultima generatie ale producatorului si sponsorului sud-coreean Samsung tuturor sportivilor angajati. Aparatele contin aplicatii utile pentru sportivi, informatii despre logistica sau orarele diferitelor probe ale competitiei.

Insa instanta olimpica a anuntat initial, miercuri, ca nu va putea oferit aceste telefoane sportivilor iranieni si nord-coreeni, din cauza sanctiunilor internationale care vizeaza cele doua tari.

In fata protestelor puternice ale autoritatilor iraniene, care au amenintat compania Samsung cu represalii economice, CIO a facut un pas inapoi si a acceptat joi ca sportivii din cele doua tari vizate sa primeasca telefoanele respective, cu conditia ca nord-coreenii sa returneze aparatele inainte de a se intoarce acasa, la finalul Jocurilor.

Vineri, agentia sud-coreeana de presa Yonhap a precizat ca sportivii nord-coreeni au decis pur si simplu sa refuze smartphone-urile oferite de organizatori. Nu a fost oferita nicio motivatie oficiala, insa accesul la internet este foarte strict controlat in Coreea de Nord.

La Jocurile Olimpice de iarna editia 2018 participa 22 de sportivi din Coreea de Nord, alaturi de mai multi antrenori si membri ai delegatiei.