Nu mai are nimic de demonstrat, insa are viteza in "sange" si pur si simplu nu se poate opri. Ar putea la fel de bine sa faca cariera in modeling, insa ea este pur si simplu "pasionata de ceea ce ii place sa faca - sport". Lindsey Caroline Vonn (pe numele complet) va concura la Jocurile Olimpice de la PyeongChang (Coreea de Sud, 9-25 februarie). Ajunsa la 33 de ani si "macinata" de-a lungul carierei de multe accidentari, Vonn a gasit mereu motivatia sa o ia de la capat, iar acum viseaza cu ochii deschisi la o medalie olimpica.

Lindsey VonnFoto: Facebook/ Lindsey Vonn

In weekend-ul recent incheiat, americanca a uimit inca o data lumea sportului: sambata (n.r. 3 februarie) a inregistrat a 80-a sa victorie in Cupa Mondiala de Schi (la Garmisch-Partekirchen), devenind la 33 de ani cea mai varstnica invingatoare intr-o cursa de coborare, proba sa favorita (al 41-lea succes din cariera).

La doar o zi distanta a repetat performanta: a 81-a sa victorie in Cupa Mondiala (a 42-a la coborare). A mai facut un pas spre recordul legendarului schior suedez Ingermar Stenmark, care a inregistrat 86 de succese in circuitul mondial de schi alpin, intre 1975 si 1989.

Viteza - Simbolul existentei americancei

"Pur si simplu imi place sa fiu rapida, din ce in ce mai rapida", le marturiseste Lindsey jurnalistilor americani de la USA Today, in timp ce pe chip se poate citi bucuria unui copil.

Aici poti urmari cum se "simte" viteza de pe schiurile lui Vonn

"Totul se schimba atunci cand imi pun schiurile in picioare, capata alta dimensiune. De fiecare data cand fac o coborare imi doresc sa fiu rapida, iar cand ajung la linia de final zambesc in interiorul meu, indiferent cat de mult ma rezultatul obtinut. Imi aduc aminte de copilarie: tot ce visam era sa fiu cea mai buna" - Lindsey Vonn.

Ce poti sa simti in acele momente in care totul se masoara in sutimi de secunda? - "Zambesc cu gura pana la urechi, esti atat de plin de viata. Te simti si liber cum nu ai mai fost vreodata" - Lindsey Vonn.

Despre participarea la JO

"Am avut parte de pregatirea pe care mi-o doream inainte de participarea la PyeongChang. Vom vedea ce va fi, ma simt bine" - Vonn, raspunzand intrebarii unui reporter de la Associated Press.

Mentalitatea de campion

Poti sa ajustezi multe de-a lungul unei cariere de sportiv profesionist, insa cel mai dificil lucru il reprezinta mentalitatea. Cel putin daca este sa o credem pe Picabo Street, campioana olimpica la Super-G in 1998.

"Mentalitatea de campion este ceva ce nu poti invata, nimeni nu te poate ajuta in acest sens. O ai sau nu" - Picabo Street.

Nici nu mai stie cate accidentari a avut de-a lungul carierei

Cand vine vorba de noroc, Lindsey da usor din cap si recunoaste, cu jumatate de gura, ca a avut multe batai de cap de-a lungul carierei in ceea ce priveste accidentarile.

Vonn ar putea fi obiect de studiu ortopezi sau terapeuti. A suferit accidentari importante la brat, degete, cap, genunchi. Apoi iar la genunchi, la celalalt genunchi. Exista putine parti din corpul sportivei care sa nu fi avut de suferit.

A pierdut multe concursuri in ultimii ani din cauza problemelor medicale, posibil cateva medalii olimpice.

A incheiat pe opt coborarea la Torino (JO 2006), la doar doua zile dupa ce fusese internata in spital in urma unei cazaturi. Nu a putut participa la Soci (JO 2014), din cauza unei accidentari la genunchi.

"Nu ma uit inapoi si zic . Ma gandesc ca am muncit foarte mult, ca sunt o persoana luptatoare si ca am avut de fiecare data puterea sa revin. Deci, nu ma uit inapoi ca la ceva negativ" - Lindsey Vonn.

"Are o capacitate incredibila de a putea reveni, atat din punct de vedere fizic, cat mai ales mental. Alti sportivi cu siguranta ca ar fi renuntat: atata suferinta, atatea luni dureroase de recuperare..." - Tiger Shaw, presedinte si CEO al U.S. Ski and Snowboard Association.

"Tot ce mi-am dorit a fost sa schiez cat mai repede. Iubesc ceea ce fac. Nu am fost nici pe departe cel mai tare copil din lume, nici cel mai popular, nici cel mai cuminte. Eram doar copilul care se afla mereu pe munte" - Lindsey Vonn.

Cateva din antrenamentele sportivei din SUA pentru JO 2018:

Lindsey Caroline Vonn - nascuta pe 18 octombrie 1984. 1,77 metri, a debutat la Cupa Mondiala la doar 16 ani (pe 18 noiembrie 2000). A castigat medalia de aur la JO 2010 (Vancouver) in proba de coborare si bronz la aceeasi editie la Super-G.

La Cupa Mondiala si-a trecut in cont deja 81 de victorii (42 coborare, 28 Super-G, 4 la Slalom Urias, doua la Slalom si 5 la Combinata).

* Sursa foto: USA TODAY

Aici poti urmari cateva din accidentarile suferite de Vonn de-a lungul carierei: