Magnus Carlsen si-a pastrat titlul de campion mondial chiar in ziua in care a implinit 26 de ani, norvegianul invingandu-l cu 3-1 in meciurile de departajare pe Serghei Kariakin, din Rusia, challegerul oficial pentru titlul mondial in sah.

Magnus CarlsenFoto: Vladimir Barsky

Dupa cele 12 partide initiale, scorul a fost egal (6-6), fiind nevoie de meciuri suplimentare.

In partidele de departajare, la sah rapid (4 meciuri rapide unde fiecare jucator a avut 25 de minute), nordicul s-a impus cu 3-1, reusind astfel sa isi pastreze titlul mondial cucerit in 2013.

Primele doua partide de departajare s-au incheiat la egalitate, fiind consemnate doua remize. Carlsen s-a impus insa in urmatoarele doua: prima data jucand cu piesele negre, intr-o partida "spaniola" de 38 de mutari, iar apoi cu piesele albe, in 50 de mutari, intr-o partida numita "siciliana".

Aici poti vedea mai multe detalii despre victoria lui Carlsen in fata lui Kariakin.

Ce a spus noul campion mondial

"Am simtit ca am un avantaj daca se va ajunge in prelungiri, poate de aceea nu am fortat in meciul al 12-lea. De asemenea, am stiut ca dupa o zi de pauza mintea mea va lucra altfel. M-am simtit bine pe durata celor patru partide, a fost cu adevarat reconfortant sa joc putin sah rapid dupa aceste saptamani in care meciurile au fost uneori foarte lungi" - Magnus Carlsen, campion mondial.

"M-am pregatit intens pentru a-l anihila pe Magnus, dar se pare ca undeva ceva nu a mers. A schimbat unele mutari, iar pregatirea mea nu si-a mai avut rostul. Am incercat sa fac o combinatie intre sahul clasic si cel rapid, insa pana la urma am pierdut" - Serghei Kariakin.

Fiecare victorie a fost recompensata cu un punct, iar fiecare remiza cu 0,5 puncte. Castigatorul titlului mondial, Carlsen va incasa un cec in valoare de 600.000 de euro, iar Serghei 400.000 de euro.

Magnus Carlsen - 25 de ani, nascut pe 30 noiembrie 1990, la Tᅢnsberg, Norvegia. Este campionul mondial en-titre si are titlul de Grandmaster in sah.

Serghei Kariakin - 26 de ani, nascut pe 12 ianuarie 1990, la Simferopol. A reprezentat Ucraina pana in 2009, iar acum reprezinta Rusia. Are titlul de Grandmaster in sah.

Vezi aici ultimele mutari ale meciului dintre Carlsen si Kariakin: