Meciul pentru titlul mondial de sah incepe vineri la New York, intre fostii copii minune ai esicherului Magnus Carlsen (Norvegia) si Serghei Kariakin (Rusia), scrie AFP".

Magnus CarlsenFoto: magnuscarlsen.com

Ambii nascuti in plina agonie a Uniunii Sovietice, cei doi tineri - unul reprezentand scoala occidentala, celalalt traditia rusa - se vor confrunta intr-un duel cu parfum de un nou Razboi Rece, pe fondul agravarii tensiunilor dintre Rusia si Occident.

"Este visul unei vieti: sa devii campion si sa aduci coroana in Rusia", a declarat Serghei Kariakin, citat de agentia ruseasca Ria Novosti.

Ultimul campion mondial oferit de Rusia a fost Vladimir Kramnik, pana in 2007.

Confruntarea de la New York aduce aminte, pastrand proportiile, de cel din 1972, in timpul Razboiului Rece, supranumit "Meciul Secolului", in care sovieticul Boris Spassky a pierdut in fata excentricului mare maestru american Bobby Fischer.

Magnus Carlsen, consacrat campion in 2014 si care va incepe cu albele, in urma tragerii la sorti, va incepe primul joc la ora 18,00 GMT, intr-o partida pe care specialistii o anunta foarte stransa.

Cei doi jucatori, cu varstele de 26 si, respectiv, 25 de ani, s-au nascut in 1990 si se cunosc bine: discuta ocazional pe Skype, desi contactele lor s-au redus la minim inaintea meciului.

In cadrul celor 12 partide, jucatorii primesc un punct pentru victorie si 0,5 pentru remiza. Primul care ajunge la 6,5 puncte este declarat campion mondial.

Carlsen este favorit la pariuri, dar Kariakin, care se antreneaza cel putin sase ore pe zi, isi pastreaza sansele de a castiga coroana, precum si cei 600.000 de euro pentru castigator. Perdantul primeste 400.000 de euro.

Kariakin admite ca Magnus Carlsen nu are "practic niciun punct slab", dar spune ca a venit pentru a castiga coroana.

Kariakin, nascut la Simferopol, in Crimeea, este cel mai tanar mare maestru international din istorie - a obtinut titlul la doar 12 ani. Magnus Carlsen a devenit mare maestru international la 13 ani.

Cu toate acestea, norvegianul nu a pierdut decat 2 din cele 27 de meciuri impotriva lui Kariakin de la finele lui 2007.

La New York s-a deplasat si purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru a-l sustine pe Kariakin.

Legendarul jucator rus Anatoli Karpov nu se asteapta la jocuri extrem de spectaculoase.

"Cu un campionat de doar 12 partide, jucatorii nu isi pot permite sa isi asume riscuri", a explicat el.