Federatia Internationala de Haltere (IWF), care anuntase, joi la pranz, ca Gabriel Sincraian si alti trei halterofili au incalcat regulile antidoping la JO, iar rezultatele lor au fost anulate, a revenit dupa cateva ore asupra comunicatului, precizand ca "nu exista o decizie finala in privinta sanctiunilor" pentru sportivul roman, medaliat cu bronz la Rio, scrie News.ro.

Gabriel SincraianFoto: Agerpres/Xinhua

Cei patru sportivi la care IWF a facut referire intial sunt: Tomasz Zielinski (Polonia, testat pozitiv la norandrosteron), Izzat Artykov (Kirgistan, la stimulant pe baza de stricnina), Chagnaadorj Usukhbayar (Mongolia) si Gabriel Sincraian, ambii la testosteron.

"Acesti sportivi au comis o incalcare a regulilor anti-doping la Jocurile Olimpice, astfel ca au fost descalificati, iar rezultatelor anulate", sustinea IWF, care a adaugat ca nu va face alte comentarii pe tema pana la inchiderea oficiala a acestor cazuri.

Dupa cateva ore insa, forul international a "nuantat" comunicatul, adaugand detalii privind substantele interzise folosite de trei din sportivi, in timp ce in privinta lui Gabriel Sincraian a precizat: "Nu exista o decizie definitiva in privinta masurilor/sanctiunilor pentru Gabriel Sincraian (testosteron, agent anabolic)".

Dupa primul anunt al IWF, pe site-ul oficial al CIO numarul medaliilor Romaniei la JO de la Rio ramasese nemodificat, 5, tocmai pentru ca ancheta in acest caz nu este finalizata.

Imediat dupa concurs, Sancraian a facut testul antidoping, dar in 48 de ore, cum prevede regulamentul, nu a fost anuntat ca ar avea probleme. Dupa o saptamana insa, i s-a cerut acordul pentru proba B, existand o notificare in acest sens catre COSR si forul international de haltere, dar care nu poate fi facuta publica.

Halterofilul Gabriel Sincraian a castigat, in 12 august, medalia de bronz la haltere, la categoria 85 de kilograme, la Jocurile Olimpice de la Rio. Romanul a avut atunci un total de 390 de kilograme, la fel ca Denis Ulanov (Kazahstan). Kazahul s-a clasat pe locul 4 deoarece Sincraian avea o greutate corporala mai mica decat el, iar acum va obtine medalia de bronz a categoriei.

In 2013, Gabriel Sancraian a fost depistat pozitiv cu stanozolol si a fost suspendat doi ani, pana in 23 septembrie 2015.

"Daca se dovedeste ca a fost pozitiv la testosteron, asa cum spun cei de la IWF, e clar ca si-a incheiat cariera sportiva. Ar fi a doua oara pentru el cu testare pozitiva", a spus Nicu Vlad, presedintele intermiar al COSR, potrivit News.ro.