​​​INTERVIU Explicatii pentru dezastrul de la Rio. Simona Petracovschi, doctor in sport: Sportul functioneaza din inertie, nu s-a adaptat la noua societate / A fost si este dominat de coruptie / Pana cand primariile nu vor investi nu va exista sport in mediul rural

de Cristian Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 23 august 2016, 9:43 Sport | Alte sporturi


Simona Petracovschi
Foto: Arhiva personala
Locul 47 la Rio, cu doar cinci medalii, dintre care un bronz obtinut de un luptator rus naturalizat. Cum se explica acest bilant dezastruos pentru o tara obisnuita cu pozitiile fruntase in sport? Dr. Simona Petracovschi, prodecan al Facultatii de Educatie Fizica si Sport de la Universitatea de Vest din Timisoara, face o radiografie dura a sportului romanesc: nereformat si neadaptat la cerintele noii societati, corupt - la fel ca multe alte sectoare ale vietii publice.

Dr. Simona Petracovschi, autoare a mai multor studii despre organizarea sportului in comunism vs. societatea actuala, arata ca sportul romanesc are nevoie si de schimbarea pedagogiei si renuntarea la metode punitive, dar si la organizarea pe baze reale a sportului pentru toti.

Profesoara timisoreanca atrage atentia asupra nevoii ca primariile sa investeasca in sportul pentru copii - conditie esentiala pentru cresterea bazei de selectie necesare apoi sportului de performanta.

Citeste interviul integral cu dr. Simona Petracovschi (interviu realizat via email):

Rep: Romania a avut un bilant slab la JO de la Rio in comparatie cu precedentele Olimpiade. Care credeti ca sint principalele cauze?

Simona Petracovschi: In sport, sistemul nu s-a schimbat si nu s-a adaptat la noua societate, a functionat din inertie, pe baza a ceea ce s-a construit in comunism. Pana in 2004, rezultatele au mai venit, dar dupa 2004 a inceput sa se vada lipsa reformatarii sistemului.

Dupa '89, si sportul - la fel ca si alte domenii - a fost si este dominat de coruptie.

Daca in 1967 Legea Sportului prevedea ca "sportul este prioritate nationala" si s-au luat masuri in transformarea lui, legea din 1996 si 2000 ramane doar la nivel declarativ; niciun partid, incepand cu 1990, in platforma sa, nu a luat nicio masura reala cu exceptia celor la nivel declarativ. Presa da exemple din Italia (CONI) sau Anglia si cum au finantat aceste tari sportul si au putut sa il dezvolte, insa nici macar Ion Tiriac nu a putut sa schimbe legea si sa primeasca finantare totala de la Loteria Nationala, ci doar un procent. Insa nimeni nu stie suma exacta. Interesant este ca romani care au emigrat au restartat si format sisteme in diferite tari (exemplu - dl. Adrian Stan in gimnastica din Anglia).

Sportul ca forma de ascensiune sociala pentru sportivi (proveniti din clase sociale defavorizate) nu mai poate fi motto-ul general, trebuie schimbat modelul. Trebuie schimbata si pedagogia (renuntat la sanctiuni, pedepse si batai), trebuie adaptate si metodele. In trecut, datorita bazei mari de selectie, daca sportivul nu se adapta singur, era eliminat si inlocuit rapid. Astazi, ar trebui acompaniat si ajutat sa se adapteze in drumul spre marea performanta. Psihologul sportiv in Romania e aprope inexistent, iar Psihologia sportului...

Rep: Credeti ca exista cauze administrative care explica aceste rezultate? Ma gindesc la atributiile impartite ale Ministerului Sportului, Comitetului Olimpic si federatiilor sportive?

Simona Petracovschi:
Relatia dintre MTS, federatii si COSR poate fi una dintre explicatii in contextul imposibilitatii restartarii sistemului de sport din Romania. Cu siguranta, sunt probleme la nivel de fiecare institutie, dar si la nivel de colaborare si functionalitate intre cele trei. Coruptia e principala cauza in federatii. Presa a relatat ce se intampla la Federatia Romana de Patinaj, Ciclism, Box, etc. privind banii, iar mostenirea comunista - bazele sportive - reprezinta un patrimoniu important si o miza mare.

Incercarile lui Ion Tiriac si Octavian Morariu de a restructura sistemul s-au lovit in permanenta de acest obstacol. Ramane de vazut daca COSR ar fi fost un mai bun administrator al sportului decat federatiile (vezi ultimele anchete cu firma de echipamente pentru Rio, etc.) insa fiecare isi apara cu disperare ceea ce detine …si aceasta nu are nicio legatura cu obiectivele de performanta ale loturilor, selectia, cresterea numarului de legitimari sau infiintarea de noi cluburi sportive.

Spre exemplu, in Timisoara, pe malul Begai erau inainte de `89 sase baze sportive. In prezent, in mare parte sunt transformate in localuri. De analizat ce se intampla in toata tara.

Rep:. Ultimii 26 de ani au adus si o dramatica scadere demografica. Daca ne uitam la piramida demografica observam o scadere semnificativa a grupelor de populatie cuprinsa intre 16 - 30 de ani, virsta optima pentru sport. Credeti ca scaderea bazei de selectie e una dintre explicatii pentru scaderea performantelor sportului romanesc?

Simona Petracovschi:
Consider ca nu scaderea demografica este principala cauza a scaderii bazei de selectie in sport. Pana la scaderea demografica, sportul se confrunta cu alte probleme.

Baza de selectie a scazut si din cauza mesajului pe care sportul de performanta il transmite. Sacrificiile pe care le cere marea performanta pur si simplu nu merita efortul in contextul actual din Romania. Pentru ce? Pentru o renta viagera - singura politica a guvernului (plus premierea si aces la studii superioare la facultatile de stat de educatie fizica si sport fara plata). Iar ca renta sa fie una importanta (~ 8000 lei) trebuie sa ai un palmares de erou olimpic. In conditiile in care in Romania inca se aplica deviza "ori scoala, ori sport", riscul este prea mare sa mizezi totul pe sport.

Daca mesajele despre valorile sportului ar viza si alte valori importante, si nu doar scaparea de saracie, sau altele transmise (si acelea prea putin) prin campaniile TV facute pana acum (gen « Lasa-ti copilul sa devina o legenda », «Tara, tara, vrem campioane », « Exista un dac in fiecare din noi » ) populatia ar avea o alta intelegere a fenomenului.

Cand se va colabora cu Ministerul Sanatatii in primul rand pentru aspecte ce vizeaza sanatatea populatiei si importanta si aportul activitatilor fizice in mentinerea ei, atunci primul pas va fi facut. De acolo, la aspecte ce tin de socializare, incluziune sociala, inlaturarea discriminarii, apoi la placerea de a practica o activitate fizica vom putea spune ca am pus bazele noului sistem si ca vom avea multi practicanti reali si nu doar scriptici, ca la Daciada. Apoi se va putea face si selectie si valorile si talentele vor putea fi identificate! Iar mai departe, conduse catre marea performanta cu alte metode decat cele opresive.

Rep: In mediul rural traieste aproximativ 45% din populatia Romaniei. Credeti ca tinerii si copiii din mediul rural au acces real la practicarea sportului, sau sint ignorati in procesele de selectie?

Simona Petracovschi:
Chiar daca in perioada comunista mare parte a sportivilor proveneau din mediul rural, cred ca sportul in mediul rural nu a existat niciodata in mod real. Poate doar fotbalul, dar aici este o alta poveste. In perioada comunista, sistemul de selectie era foarte bine conturat si avea un rol important in sport.

O caracteristica majora o reprezentau testele antropometrice: la anumite ramuri sportive (vezi canotajul si exemplul dat de dna Lipa) se mergea in Moldova si se facea selectie, chiar daca acolo copiii nu fusesera niciodata intr-o barca, nu stiau sa inoate pentru satul respectiv nu avea rau sau lac si nici bazin de inot. Principiul pe care se facea aceasta selectie era cel al ascensiunii sociale: sportul oferea ceea ce mediul rural si familia nu ar fi oferit niciodata copilului.

Astazi, lucrurile nu prea mai pot fi realizate asa - nici statul nu mai asigura toate cheltuielile ca sa muti copilul la oras si sa-l finantezi. Pe de alta parte, este fals! selectia nu mai poate fi facuta in acest mod. Copilul trebuie sa mearga la ramura de sport la initiere si de acolo sa treaca prin toate etapele de selectie. Sigur ca proiecte sociale precum "Sportul pentru toti" ar fi binevenite si ar permite accesul la sport al copiilor din mediul rural, dar si al altor categorii (vezi sportul paralimpic sau alte categorii dezavantajate de populatie). Dar acestea trebuie sa vizeze drepturile copilului / cetateanului de a practica un sport si nu doar interesul statului de a avea rezultate in confruntari olimpice. Nu mai suntem in perioada razboiului rece…. Statul trebuie sa investeasca in cetateni.

Pana cand primariile nu vor investi in sport (alte ramuri decat fotbalul) nu va exista sport in mediul rural.

In trecut, antrenorul avea in fisa postului deplasari la gradinite si scoli, analiza antropometrica si teste specifice fiecarei ramuri sportive. Pe baza analizelor, copiii erau selectionati si indreptati catre diferite ramuri. Astazi, lucrurile stau diferit. Si ar trebui sa fie altfel, in sensul ca daca ar exista infrastructura sportiva in care mare parte a populatiei ar practica sportul, ar exista baza de selectie.

Luam exemplul gimnasticii, cel mai discutat referitor la scaderea numarului de practicante in Romania, care functiona pe modelul "Nadia Comaneci". Daca ar exista complexe sportive in fiecare oras unde sa existe sute / mii de copii care sa vina regulat la gimnastica in etapa de initiere, cu scopul de a forma un corp armonios, tinuta, dezvoltare motrica, etc. cu siguranta s-ar putea face o selectie si catre performanta, vezi mai departe elita, dar ar exista si acea cultura pentru gimnastica, transmisa mai departe.

Fiecare familie va sti ca e indicat ca la varsta de 4-6 ani sa isi duca copiii la gimnastica (va sti ce beneficii are), iar daca nu exista continuitate, in etapa urmatoare se poate indrepta catre alta ramura sportiva (de exemplu inot, tot cu scop utilitar). Sau, chiar daca nu e selectionat catre performanta, sa i se ofere ocazia practicarii gimnasticii fara obiective de performanta, doar pentru dezvoltare personala.

Ce s-a intamplat cu miile de fetite din proiectul "Tara, tara vrem campioane" care nu au trecut testele? Au avut dreptul sa faca gimnastica de placere, in continuare, sau au fost eliminate? Daca pentru gimnastica de performanta nu au fost selectionate, totusi au dreptul sa o practice?

Sistemul nostru vizeaza strict performanta si marea performanta. Acea piramida, cu sportul pentru toti la baza si cel de elita in varf, nu mai exista. Unele cluburi private se ocupa de educatia motrica a copiilor, bineinteles contra cost. Macar ele o fac acolo unde gasesc o bucatica de infrastructura. Si cluburile finantate de stat ar trebui sa aibe in vedere aceast aspect.

Rep: Intr-o lucrare din 2013 scriati despre nostalgia publicului romanesc fata de succesele trecute si impactul acestei nostalgii asupra organizarii sportului. Vedeti modificari semnificative acum, in 2016, fata de situatia descrisa dupa Olimpiada de la Londra?

Simona Petracovschi:
Nu vad schimbari, doar ca problema e si mai grava… Poate de data aceasta vor fi pregatiti cei de la COSR, MTS si federatii sa poarte acea discutie pe care o anuntau in presa. La Londra, cei de la COSR anuntau ca vor sa demareze trecerea federatiilor sportive sub tutela lor (transformarea COR in COSR in anul 2004 anunta acest lucru la nivel de denumire), insa acest lucru nu s-a intamplat si nici nu cred ca dl. Alin Petrache (seful Comitetului Olimpic si Sportiv) ar fi putut fi agentul schimbarii.

Poate daca se vor lua masuri la nivel de guvern si se va discuta la acest nivel despre situatia sportului, atunci se va declansa ceva. Altfel, la nivel de MTS-COSR, lucrurile vor ramane la fel.

Rep: Ce solutii de politici publice si de ordin organizatoric / administrativ se impun pentru revitalizarea sportului romanesc de performanta?

Simona Petracovschi:
In prezent, se vorbeste si la nivel de minister de necesitatea dezvoltarii "sportului de masa" (termen impropriu, masele de oameni interesau ideologia comunista, in prezent e important individul, deci termenul cel mai adecvat este "sportul pentru toti"). Se vine cu propunerea ca "Daciada" sa fie reluata… Consider ca in lipsa de reale politici publice facute pe baza de studii si analize (aici ar fi importanti si cercetatorii din domeniu, dar ministerul nu lucreaza cu asa ceva) se reproduce rapid un sistem care a functionat candva, dar doar scriptic. La fel ca si economia comunista, si sportul de masa raporta in comunism un numar imens de participanti la competitia Daciada, dar cifrele erau fictive.

Cand se va rezolva problema sportului pentru toti consider ca se va putea construi pe baze reale si puternice un sport de performanta. Pana atunci, se va miza fie pe noroc, fie se vor chema fosti sportivi inapoi catre performanta, fie se vor naturaliza sportivi straini. De construit, mai putin.

Ca sa construiesti sportul pentru toti, trebuie pornit de la investitii in baza materiala, corelate cu programe si politici subventionate de catre stat care sa permita accesul la practicarea sportului la toate categoriile de varsta, clasa sociala, etnie, gen, abilitati/dizabilitati. Consider ca acesta este primul pas, de aici sa se faca selectia primara catre sport de performanta si sa continue pana la marea performanta. Daca baza aceasta nu este construita corect, restul va fi fals.

Chiar daca, dupa cum am argumentat mai sus, se cer schimbari inca de la nivelul sportului pentru toti, la nivel de sport de performanta cred ca s-ar putea face cateva schimbari pornind de la colaborarea cu fiecare minister in parte, macar in privinta proiectelor pe fonduri europeene. Fiecare sa aibe o subaxa care sa permita organizatiilor din domeniul sportului (locale, judetene sau nationale) sa aplice pentru proiecte de dezvoltare.

Astfel, la fostul POSDRU - actualul POCU - ar trebui sa se poata aplica pe axa educatiei fie pentru dezvoltarea cadrelor didactice (antrenori, profesori) fie la elevi/sportivi/adulti. Sunt multe cazuri sociale de sportivi minori care din cauza situatiei familiale nu mai pot continua sportul; sau, din contra, acolo unde au o indemnizatie sportiva, sportivii sustin familia. Aici ar trebui sa aplice cluburile sportive locale ca sa isi poata sustine sportivii, antrenorii, sa isi construiasca infrastructura. Bineinteles, ar fi vorba de un management la alt nivel. Atata timp cat Ministerului Tineretului si Sportului nu i se aloca bugetul necesar pentru dezvoltare, poate acesta ar putea fi o solutie pentru cluburile si asociatiile care vizeaza performanta si lupta ca sa performeze.

Bineinteles, mai e vorba si de urmatoarele aspecte, evidentiate si in dezbaterile din presa: modificarea Legii sportului, schimbarea Legii sponsorizarii, plus definirea clara a procentului si sumei care ii revine MTS din accizele pe tutun, alcool si din jocurile de noroc.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8295 vizualizari

 • -25 (37 voturi)    
  Cauza nr1 e saracia (Marţi, 23 august 2016, 9:47)

  Toni_Romania [utilizator]

  Cauza nr1 e saracia adusa de democrati. In anii 70-80 ploua cu medalii de aur si argint pt. ca regimul RSR se ocupa de tara.
  • +16 (28 voturi)    
   Bolovan (Marţi, 23 august 2016, 10:02)

   Sani [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   Da, mai draga, tot atunci mureau si copiii in maternitati cand se intrerupea curentul, mergeam sa-i cantam ode lui Ceausescu,....iar singura posibilitate de a iesi din tara (in afara de cazul in care lingeai partidul) era sa faci sport.

   N-ai inteles nimic din viata asta.
   Stai jos!
   • -11 (23 voturi)    
    Bine ca ai inteles tu.... (Marţi, 23 august 2016, 11:03)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Sani

    ....capitalistul de serviciu.
    • +6 (10 voturi)    
     de ce (Marţi, 23 august 2016, 12:12)

     nahir [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

     nu emigrati stimate tovarase, in coreea de nord?
     sigur veti avea si o poza cu ametitul ala de kim. partea proasta e ca daca nu o puneti in tablou atarnata pe toti peretii apartamentului muncitoresc unde veti sta, va impusca ala.
     • -2 (10 voturi)    
      Precizare (Marţi, 23 august 2016, 12:44)

      Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui nahir

      1.Coreea Nord nu azil nimanui - a zis la Cnn.
      2.Repet pt. toti naucii (fara a vrea deloc in Coreea Nord): In RSR PLOUA CU MEDALII DE AUR SI ARGINT si tineretul atunci era mult mai sanatos fizic si psihic decat cel din ziua de azi.
     • +3 (3 voturi)    
      culmea e ... (Marţi, 23 august 2016, 15:05)

      gimini [utilizator] i-a raspuns lui nahir

      ... că nord-coreenii au luat mai multe medalii decât românii :))))))
   • -2 (12 voturi)    
    Atunci si Acum (Marţi, 23 august 2016, 11:18)

    Qwertz [utilizator] i-a raspuns lui Sani

    Asa e ... atunci mureau copii prin maternitati, acum se moare prin spitate de atata nepasare. Atunci nu mureai prin incendii cand mergeai la birt sau la un concert. S-a schimbat ceva? Da....atunci erau medalii, acum nici medaliile nu mai sunt.
    • +3 (7 voturi)    
     diferenta e ca atunci (Marţi, 23 august 2016, 12:09)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Qwertz

     Totul se baga sub pres si toata lumea se prefacea ca e fericita.
     • +4 (8 voturi)    
      Parerea mea! (Marţi, 23 august 2016, 12:33)

      Sani [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      Cine este prost in comunism ramane prost si in capitalism.....mai ales daca voteaza tot cu comunistii si criminalii (Iliescu & PSD)
     • -2 (8 voturi)    
      Si UE (Marţi, 23 august 2016, 12:46)

      Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      Si UE azi baga sub pres faptul ca UE este in cvasi-faliment si doar in eurozone sunt 22 milioane someri.
      • 0 (0 voturi)    
       cum, cum? (Marţi, 23 august 2016, 16:50)

       diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

       in eurozone, care are o populatie de peste 300 de milioane de oameni sint 22 de milioane de someri? adica in jur de 7% primesc alocatii de somaj etc?? asta inseamna cvasi-faliment?
      • 0 (0 voturi)    
       Toni tu stii ce-i aia faliment? (Marţi, 23 august 2016, 19:30)

       AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

       Ai trecut prin vreunul?
       Pentru educatia ta cand somajul este sub 5% inseamna ca e o criza pe piata fortei de munca adica pur si simplu nu mai sunt oameni angajabili.
       Cat despre cvasi-falimentul despre care vorbesti e cam ca in bancul ala cu Occidentul care era pe marginea prapastiei si se uita la noi!
       • 0 (0 voturi)    
        eu am citat (Miercuri, 24 august 2016, 13:06)

        Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

        eu am citat rapoarte ale Com.Europene
  • +5 (19 voturi)    
   cea mai tare poanta este aceasta: (Marţi, 23 august 2016, 10:03)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   ,,Pana cand primariile nu vor investi nu va exista sport in mediul rural''......pai doamna doctor in sport, la mine la tara intr-un sat din Oltenia primarul a amenajat cea mai mare sala de sport din judetul Valcea...nici in Bucuresti nu am vazut asa ceva: cu dusuri, teren de volei, bashet, fotbal, sala de forta...si cu toate acestea nu se antreneaza nimeni in ea. Tinerii sunt la sapa, oamenii la lucru, doar copii de clasele v-Viii se mai duc pe acolo (ca din clasa a IX-a merg la liceul la oras).
   • 0 (6 voturi)    
    Probabil ca n-a fost facut (Marţi, 23 august 2016, 12:13)

    eGerula [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    lucrul bun pana la capat. Mai trebuiau angajati 1-2 profesori de sport si sa organizeze niste cluburi de volei, baschet, fotbal. Oricum, daca elevii claselor V-VIII fac orele de sport acolo e ceva bun.
    • +6 (6 voturi)    
     treaba a fost facuta pana la capat (Marţi, 23 august 2016, 12:39)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui eGerula

     dar sala este la tara, intr-un sat. Acolo traditional oamenii isi fac sportul la munca campului, nu in sala de sport. Densitatea mica a populatiei se vede si in sport....daca sala era in Bucuresti, ar fi fost plina ochi.
  • +15 (17 voturi)    
   Cauza nr1: lipsa educatiei si calitatea massmedia (Marţi, 23 august 2016, 10:17)

   zzztop [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   In Romania sunt promovate de 27 de ani non-valorile. Ma refer in principal la massmedia care vrem-nu vrem are principalul rol de a informa si seta prioritati in societate.

   Vedeti emisiuni care sa educe romanii privind importanta sportului, educatiei, culturii etc sau emisiuni in care pitzipoance, semi-interlopi, politicieni plagiatori si cercetati penal sunt marile vedete? Atunci copii ce inteleg din ele? Sau parintii care se uita la ele ce pot sa-i invete mai departe pe copii? Sa faca sport si performanta?!

   Sunt si televiziuni care reusesc sa informeze publicul si sa-l educe. Ma gandesc la Digi 24, in mare masura ProTv (daca ignor stirile lor sportive) chiar si TVR.

   Dar e o mare problema la CNA care parca vrea ca populatia sa fie dezinformata si manipulata.
   • -7 (9 voturi)    
    Corect (Marţi, 23 august 2016, 11:04)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui zzztop

    Si asta pt. ca tara e in mana unor Mafii anti-nationale. Mafii ce promoveaza la TV doar deviantii sexuali.
   • 0 (12 voturi)    
    LooL (Marţi, 23 august 2016, 11:06)

    Qwertz [utilizator] i-a raspuns lui zzztop

    PROsTV mai ales, cand fac educatie la Maruta, Las fierbinti sau stirile de la ora 5? PROsTV este cel mai nociv canal TV din Romania. PROsTV promoveaza tzigania si toate scursurile societatii. Sa nu uitam cine l-a facut mare pe Becali, Borcea, MM Stoica si alti puscariasi.
   • +6 (6 voturi)    
    Ai dreptate. (Marţi, 23 august 2016, 11:35)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui zzztop

    Emisiunile sportive prezintă cât sex fac uni așa ziși sportivi sau chefuri.La
  • +11 (21 voturi)    
   un alt nostalgic comunist (Marţi, 23 august 2016, 10:21)

   This_User_Is_Real [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   Habar nu am ce varsta ai, dar adu-ti aminte ca in anii 80 rafturile magazinelor erau goale, totul era rationalizat, nu aveai voie sa iti spui parerea cu privire la nimic pt ca erai bagat la racoare, totul era controlat si supra-controlat. Adu-ti aminte cum se lua curentul din ora in ora si cum iarna stateai cu 3 plapumi pe tine pentru ca nu se dadea caldura. Daca cineva apropiat tie fugea peste granita, aveai de suferit in secunda 2.
   Terminati cu prostiile comuniste si reveniti la realitate. Comunismul este doar o utopie care nu poate si nu va putea fi pusa niciodata in practica asa cum se vrea dpdv teoretic.
   Nu saracia este cauza problemelor in sportul din Romania, ci coruptia cronica, la toate nivelurile.
   • -2 (16 voturi)    
    Lamuriri de la Toni (Marţi, 23 august 2016, 11:01)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui This_User_Is_Real

    1 - Am 52 ani si sus doar am constatat ca IN RSR PLOUA CU MEDIALII DE AUR SI ARGINT. Daca in aceasta constatare tu vezi la mine vreo urma de "dor pt. comunism", e rau de tine.
    2 - Penuria aia de care tot bazai tu si anticomunistii tai de serviciu a fost doar dupa 1984. Intreaba l pe taticu tau. Si nu a fost penurie pt. ca activistii Pcr smangleau sute de milioane euro cum fac azi democratii tai.Ci pt. ca efectiv se platea datoria Fmi.
    3 - TOCMAI, ca in RSR coruptia era puternic atenuata datorita fricii generale de legile anti-delict economic care se aplicau LA TOATE NIVELURILE (au fost mari stabi Pcr bagati la Jilava pt. delapidari). Banii publici mergeau toti doar la investitiile sociale colosale - inclusiv in sportul de performanta.
    • +6 (6 voturi)    
     da, am trait si eu in comunism, (Marţi, 23 august 2016, 12:43)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

     si sa stiti ca penuria si raul au inceput din 1981 incoace; in 1984 era deja rau, si a fost din an in an mai rau, pana la revolutie.
     Totusi, anii 1968-1980 au fost unii din cei mai buni din istoria Romaniei.
    • -1 (3 voturi)    
     hai sa te lamuresc ca pari in ceata (cu tz) (Marţi, 23 august 2016, 18:35)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

     1. Am 49 de ani iar ploaia de medalii din RSR se datora faptului ca RSR nu prea putea lua medalii la alte capitole si sportul era un domeniu in care la o investitie relativ mica obtineai efecte de imagine maxime. Tot blocul comunist practica asta. Intr-o vreme cand multe ramuri sportive erau inca de amatori, comunistii trecusera la "profesionisti"
     1.1 -Da iti e foarte dor de comunism(vezi mai jos)
     2. Penuria a existat din 1945 pana in 1989 cu o mica pauza intre aprox. 1970-1985. De ce aceea pauza? Fiindca exact atunci Ceausescu s-a jucat de-a figurantul si vestul a avut incredere in el sa-i dea niste imprumuturi. Ce a facut cu ele? O industrie tembela si energofaga si iluzia unui trai fericit pentru populatie. Ce a facut cand imprumuturile au ajuns la scadenta? De ce investitiile lui nu au produs cat trebuiau? Sa-l intrebam pe Marx! Deci bunastarea a fost exceptia, nu regula in sistemul comunist.
     3. Primii care trebuiau acuzati de delict economic in RSR erau exact aia care conduceau economia. Legile de care vorbesti erau pentru catei. Tu nu intelegi ca sistemul economic comunsit e o utopie si ca nimeni pe lumea asta nu a demonstrat viabilitatea lui?
     PS- sa stii vremurile din '89 cand, ca muncitor calificat castigai de 2-3 ori mai mult decat inginerul stagiar nu se mai intorc never ever. Eu zic sa cauti alti vinovati!
     • 0 (0 voturi)    
      serios? (Miercuri, 24 august 2016, 13:07)

      Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      Sa fii sanatos.
   • 0 (14 voturi)    
    Hm (Marţi, 23 august 2016, 11:12)

    Qwertz [utilizator] i-a raspuns lui This_User_Is_Real

    Are si omul dreptatea lui. Pe vremea comunistilor aveai un numar 1 in tenisul mondial, o echipa de handbal campioana mondiala, o echipa de fotbal castigatoare de Cupa Campionilor si semifinalele de cupe europene nu erau ceva neobisnuit, la gimnastica daca luau medalia de argint la olimpiade era considerat esec, la coniac-canoe Patzaichin nu avea competitie, si cate si mai cate. Acum ai nonvalori peste tot, in guvern (Ciolos, Ponta, etc...), la locul de munca (sefu tau), in sport (Halep, Mutu, etc.)....
  • +1 (3 voturi)    
   cei mai talentati si mai buni sportivi... (Marţi, 23 august 2016, 11:02)

   akillies [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   ...in toate domeniile si intotdeauna au fost ski cei mai saraci, si cu multe, multe probleme acasa!

   ia toti campionii din sport si o sa vezi ca ei au fost legendele si exemplele cele mai clare ale spiritului sportiv!
   • 0 (6 voturi)    
    In RSR (Marţi, 23 august 2016, 11:48)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui akillies

    Un Dudu Georgescu, un Nastase sau un Tiriac erau...saraci?
  • +1 (5 voturi)    
   Toni ia cu Rudotel (Marţi, 23 august 2016, 12:08)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   Regimul din anii 70-80 se numea "democratie populara", existau alegeri, parlament(MAN) si alesi locali deci de care democrati vorbesti??
   Saracie? ia hai sa numaram masinile dintr-un sat oarecare si sa comparam cu cate existau in '75.
   Poate ca asta e cauza reala, nu? copii sunt plimbati la scoala cu masina si nu mai fac miscare[sarc]
   • -2 (6 voturi)    
    iluzii (Marţi, 23 august 2016, 12:54)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    1.Masinile par multe ca familiile de bogati au si 4 masini. Bogatii patroni cu firme au si 50 masini "pe firma". Plus masinile de la stat (CL-uri, CJ-uri, regii)
    2-In RO cam 80% din romani au venit sub 1000 lei, la preturi de Ue.Aia au masina?
    3.Si in Kinshasa sunt malluri, daca intelegi aluzia.
    • 0 (2 voturi)    
     Da mai Toni, dar.. (Marţi, 23 august 2016, 13:46)

     Sani [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

     ..imi amintesc cum toti muncitorii la banda strigau in '90: Moarte Intelectualilor, Iliescu apare Soarele rasare, ....niste bezmetici care n-au vrut sa inteleaga nimic, ba au scos din 'putul' gandirii toate rautatile venite din frustrarile lor...

     Asa au plecat tinerii si mai pleaca si astazi, de aceea am avuit prim-ministru un bajet de cartier (Ponta)...

     Deci, fiecare popor are conducatorii...si viata...pe care o merita este foarte corecta...
    • 0 (0 voturi)    
     Toni taica (Marţi, 23 august 2016, 19:06)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

     Eu ti-am dat un exemplu un sat oarecare, nu Pipera. Si iti spun eu sunt multe, foarte multe.
     Poti sa imi dai un exemplu de "bogat patron de firma", in afara de Tiriac care e colectionar, care sa aiba 50 de masini pentru us personal? Pai poate sa aiba si 100 daca sunt pentru cei 100 agenti de vanzari.
     2. 80% din romani au venit de sub 1000 de lei? Deci daca avem o medie nationala de 246 autoturisme la mia de locuitori iar familia medie ar fi de 3,3 persoane ar insemna ca 80% din familiile din Romania au propriile masini. Acum trebuie sa tinem cont de bogatii patroni de firme care strica statistica dar oricum ar fi or cei 80% din romani despre care vorbesti nu au veniturile alea ori au gasit o metoda de a-si lua vreun VW la mana a doua. Apropo, daca un roman cu 2500 de lei leafa in 89 putea sa depuna bani 5 ani ca sa isi cumpere o Dacie imbatranita cu 75000 de lei de ce un roman cu leafa de 1000 de lei in 2016 nu ar putea face aceeasi chestie penru o Dacie nou-nouta de 27000 lei?
     3-Gluma cu Kinshasa nu am inteles-o sincer. Daca iti percepi nvelul de trai la nivelul congolezilor imi pare sincer rau pentru tine si oportunitatile pe care le-ai ratat.
     • 0 (0 voturi)    
      Bine ca (Miercuri, 24 august 2016, 13:09)

      Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      Bine ca o duci tui bine in Ro post-decembrista.(daca traiesti in RO) Multe milioane nu au bafta ta. Hai sa traim.
  • 0 (0 voturi)    
   Tu existi? Gandesti? (Marţi, 23 august 2016, 16:18)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   Democratia te-a facut sarac sau incompetenta ta si capul plecat in fata borfasilor?
   • 0 (0 voturi)    
    Nu s bogat pt. ca (Miercuri, 24 august 2016, 13:09)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

    Tocmai, nu s bogat in RO de azi pt. ca nu traiesc cot la cot cu borfasii.
  • 0 (0 voturi)    
   ce saracie domle'? (Marţi, 23 august 2016, 18:29)

   Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   crezi ca aia din Etiopia sunt mai bogati decat tine???
   Si totusi, au luat mai multe medalii!
   https://ro.wikipedia.org/wiki/Clasamentul_pe_medalii_la_Jocurile_Olimpice_de_var%C4%83_din_2016
 • +5 (13 voturi)    
  Cauze: (Marţi, 23 august 2016, 10:00)

  Sani [utilizator]

  1. Lipsa salilor si terenurilor de sport in multe scoli...cum dracq sa dai autorizatie de functionare unor scoli fara sali de sport.

  2. Lipsa interesului autoritatilor PSD-iste, PNL-iste, PDL-iste,...+ coruptia.

  3. Numirea directorilor de scoli pe criterii politice.

  4. Lipsa de educatie (inclusiv a parintilor)
 • +13 (13 voturi)    
  Primarii (Marţi, 23 august 2016, 10:05)

  JohnnyBGoode [utilizator]

  Primarii sunt mai interesati sa investeasca banii in echipe care sa "scrie istorie" in Liga 1 si apoi sa intre in faliment decat sa investeasca in centre pentru copii si juniori. Ce e drept, da mai bine la votanti o aparitie meteorica in Liga 1 si un tur preliminar in UEFA decat o investitie a carei rezultate se vad dupa 5-10 ani.
 • -2 (16 voturi)    
  sa fim seriosi... (Marţi, 23 august 2016, 10:16)

  Gustav666 [utilizator]

  Performantele in sport nu-si pot avea radacinile decat in sportul de masa. Cu sprijinul consistent al statului.
  Ceausescu n-a fost un tampit cu "Daciada". S-au vazut si rezultatele.
 • -9 (17 voturi)    
  De ce conteaza atat de mult medaliile? (Marţi, 23 august 2016, 10:22)

  MateiDragusin [anonim]

  Nu inteleg de ce conteaza atat de mult cate medalii am luat noi sau orice alta tara. Si nu stiu daca e corect sa extrapolam si sa spunem ca este un simptom al decadentei nationale.
  • +6 (8 voturi)    
   De ce sa extrapolezi? (Marţi, 23 august 2016, 10:42)

   Martinezu [utilizator] i-a raspuns lui MateiDragusin

   Nu e nevoie. decadenta e la toate nivelurile.
   ia un domeniu oarecare si ai sa gasesti aceiasi "performanta".
  • +8 (8 voturi)    
   problema nu sunt medaliile per se (Marţi, 23 august 2016, 10:55)

   AndreeaK [utilizator] i-a raspuns lui MateiDragusin

   Ceea ce releva numarul mic de medalii obtinut de Romania la Rio este ca sportul nu ocupa in nici un mod real mintile romanilor (de la politicieni la oameni de rand) decat daca se obtine usor si fara efort si mai ales daca il face altcineva. Ceea ce trebuie inteles din aceasta lipsa de medalii este ca romanii nu mai fac sport - la nici o varsta - cu consecinta nefasta ca populatia devine din ce in ce mai bolnava. Practic, numarul de medalii obtinute reprezinta ultimul semnal de alarma care iti arata cat de distrus este sistemul si cat de aproape esti de dezastru la nivelul sanatatii populatiei. Exact cum spune si doamna in interviu - este mai important ca toata lumea sa aiba acces la sport, viitori campioni vor fi gasiti dupa aceea.
  • -8 (8 voturi)    
   a-ti practicat un sport? (Marţi, 23 august 2016, 11:15)

   zot [utilizator] i-a raspuns lui MateiDragusin

   a-ti simtit acea emotie a competitiei, a intrecerii, satisfactia pe care o simtiti cand obtineti victoria ( indiferent de sport sau nivel)?
   sau cand copilul dvstra intra intr-o competitie cu alti copii, nu va bucura sa castige?
   daca da, de aceea cred ca dorim ca romanii sa castige medalii si la olimpiada
  • +1 (1 vot)    
   Asa-i medaliile nu conteaza (Marţi, 23 august 2016, 14:40)

   Cheie primara [utilizator] i-a raspuns lui MateiDragusin

   Din pacate in Romania sportul este privit in relatie cu mandria si nu cu sanatatea maselor. (Nu sunt de acord cu semantica doamnei prodecan, probabil si doctorita).
   Intr-o societate care functioneaza bine rezultatele sportive vin de la sine.
   Este de observat ca nu investitiile in sport conteaza pentru obtinerea medaliilor olimpice. Tari subdezvoltate precum Kenia ori Etiopia au terminat inaintea unora dezvoltate precum Norvegia, Israel, Austria.
   Ce au avut Paula Ivan si Doina Melinte si lipseste Ancutei Bobocel si Florinei Pierdevara pentru a obtine aceeiasi performanta? De exemplu 3:55 pe 1500m. Oare banii? Oare conditiile de antrenament, de recuperare?
 • +1 (5 voturi)    
  Greșit. (Marţi, 23 august 2016, 10:41)

  asavreau [utilizator]

  Dacă la nivel central(județean) s-ar organiza adevărate competiții,s-ar vedea și competitori valoroși de la sate.Pe motiv de sport la sate se fură mulți bani și forurile de specialitate închid complice ochii.Faceți competiții cinstite,acordați premii în bani celor merituoși și desființați fudulia numită"academie"care nu are nici-o legătură cu academia.Doctorate în discipline sportive sunt o fudulie inutilă.Poți fi sportiv de valoare locală, județeană, regională,națională europeană,olimpică,nu scârboșeniile de titluri care nu spun nimic despre valoarea sportivului.
 • +6 (10 voturi)    
  e clar (Marţi, 23 august 2016, 10:46)

  Siddha [utilizator]

  Pai daca doamna asta vine si ne vorbeste despre "incercarile lui Ion Tiriac si Octavian Morariu de a restructura sistemul" e clar" pe ce picior danseaza" . Nici nu mai e nevoie sa-i comentez toate platitudinile pe care le debiteaza cu aerul de "salvatore della patria" .
 • +5 (7 voturi)    
  Si totusi (Marţi, 23 august 2016, 11:16)

  xolv [utilizator]

  nimic de parintii care le cumpara scutiri, care cresc printese cu tabletele de la 3 ani, care prefera sa-i trimita la mall ....
  • 0 (2 voturi)    
   Corect (Marţi, 23 august 2016, 11:59)

   Qwertz [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   Dar trebuie sa ii intelegi si pe ei ca e mai safe sa ii trimiti la mall decat sa isi juleasca genunchii la cine stie ce activitate sportiva. Si la urma urmei rumanului nu ii place sa transpire, el vrea sa isi atinga scopul cu cat mai putina transpiratie si cu cat mai putina munca eventual trisand, ori la sport nu ajungi departe fara multa munca si fara sacrificii, sacrificii pe care putini rumani sunt dispusi sa le faca. Vedeti in Europa la competitiile de amatori la orice sport (maratoane, semimaratoane, competitii cicliste, etc.) cati romani participa. Asta spune totul! Nu guvernul, nu investitiile sunt principalul obstacol ci mentalitatea defectuoasa a rumanului.
 • 0 (4 voturi)    
  nici doamna nu stie prea multe (Marţi, 23 august 2016, 11:53)

  DSS [utilizator]

  exista miscari puternice la categoria sportul pt toti.
  singura problema e ca nu au nici o legatura cu statul, cu banii publici, si ca atare nu sunt interesante pt cei din sistemul de stat. Hai sa detaliem cateva:
  - alergare: exista sute si mii de concursuri private care au sute de mii de participanti, atat la alergarea de sosea (Maratonul International Bucuresti, Cluj, Brasov, etc, semimaratoane mari la Bucuresti, Brasov, Tg Mures, Arad, Sibiu). la alergarea montana exista foarte multe concusuri de traditie cu mii de participanti, Maratonul Piatra Craiului, Ecomaraton, Ciucas, 7500, etc
  - ciclism, foarte multe curse frumoase cu multe mii de participanti, incepand cu Prima Evadare (cel mai mare concurs de profil din Europa de est), Geiger, etc
  - handbal mixt, campionat pe turnee, cu zeci de echipe
  Sunt foarte multe exemple si toate in afara sistemului de stat. Nu vorbeste nimeni despre toate acestea pt ca atat doamna de mai sus, cat si doaman ministru sunt FOSTI practicanti de sport, care nu mai au de mult treaba cu sportul ca atare.
  o zi buna si somn usor in continuare
  • 0 (4 voturi)    
   terenuri de tenis (Marţi, 23 august 2016, 14:22)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui DSS

   Da, in Ro exista terenuri de tenis private - Si piscine private - dar cati copii cu parinti cu venit sub 1000 lei isi permit sa intre acolo?
   • +1 (1 vot)    
    nu (Marţi, 23 august 2016, 14:28)

    DSS [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

    eu nu ma refer la asa ceva. exista posibilitatea pt toata lumea de a face sport. ok, nu orice sport, de ex tenisul e un sport scump, asa a fost si asa va fi mereu.
    exista si sporturi ieftine, gen alergatul
   • 0 (4 voturi)    
    Corect (Marţi, 23 august 2016, 14:51)

    Qwertz [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

    In Ro sportul e un lux, vrei sa joci fotbal trebuie sa platesti, vrei sa alergi intr-un loc amenajat trebe sa platesti, vrei sa alergi intr-o padure nu ai unde ca pe langa orase s-a taiat tot. Pana si la scolile de cartier e inchis sa intri sa joci fotbal pe terenul scolii, ce sa mai vorbim despre stadioane? Imi aduc aminte copchil fiind ca mergeam pe stadion la "U" si puteam sa alerg pe pista stadionului, era deschisa pentru toti ca doar cetatenii cotizau la primarie pentru stadion, era stadionul lor. Acum Boc l-a transformat in muzeu, intri doar cand sunt concerte sau meciuri ale nationalei evident contra-cost, in rest e inchis.
    • 0 (2 voturi)    
     Corect QWERTZ (Marţi, 23 august 2016, 16:37)

     Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Qwertz

     Numai ca DSS se face ca nu intelege.
    • -1 (1 vot)    
     hai hai (Marţi, 23 august 2016, 18:34)

     DSS [utilizator] i-a raspuns lui Qwertz

     alearga in parc, alearga in padure. sunt foarte multi alergatori buni in Cluj, astia unde se antrena? in nici un caz pe stadion
     daca am invatat ceva in cativa ani de alergare este ca cel mai usor este sa gasesti scuze
     • +2 (2 voturi)    
      LoL (Marţi, 23 august 2016, 23:05)

      Qwertz [utilizator] i-a raspuns lui DSS

      In care parc? In care padure, aia care o taieti zi de zi? Oricum, nu te vad pe la nici o competitie rumane, degeaba te dai alergator de ani...si nici pe aia de zici tu ca is buni prin Cluj nu ii vad prin Europa. Singurii romani pe care ii vad sunt toti din diaspora, oameni cu alt mindset fata de postacii ca tine. Nu vreau sa iti spun cum e in vest si ce iti ofera GRATIS "democratia" de aici, ca iti stric conceptul despre viata.
   • 0 (0 voturi)    
    mai omule mai lasa-ne cu aia sub 1000 de lei (Marţi, 23 august 2016, 19:14)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

    Ca si cum inainte '89 toti mergeau la tenis sau inot in afara de cei foarte putini din orasele mai mari.
 • -2 (4 voturi)    
  Cica prin 2000 (Marţi, 23 august 2016, 13:37)

  Toni_Romania [utilizator]

  Cica prin 2000 Ilie Nastase a cumparat un teren in Buc unde a vrut sa faca un centru sportiv national "ca pe vremuri", cu tarife sociale, unde sa aiba acces si copiii mai amarati.
  A fost sabotat de autoritati la greu si a renuntat.
  • 0 (2 voturi)    
   Altii au terenuri de tenis/fotbal/baschet gratuite (Marţi, 23 august 2016, 16:25)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   construite de primarie. Fiecare cartier are baze sportive pt habitanti, parcuri uriase cu pathway-uri speciale pt alergat, drumetie. Pistele de biciclete strabat orasele in lung si in lat.
   E de vorba de oameni, la unii se poate la romani doar se fura si gata.
   • +1 (1 vot)    
    Corect (Marţi, 23 august 2016, 23:06)

    Qwertz [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

    Problema e ca rumanu de rand nu o sa inteleaga niciodata asta, nu o sa inteleaga niciodata ca guvernul e in slujba lui si nu invers, nu o sa inteleaga niciodata ca orasul/comuna/satul e a lui si nu e doar un sclav ce traieste ca un sobolan.
  • -1 (1 vot)    
   Radio Erevan raspunde (Marţi, 23 august 2016, 19:21)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   Cica prin 2000 Nastase a vrut sa concesioneze nu sa cumpere un teren pe care sa ii fie construita nu sa faca el o baza sportiva. Pentru asta a intrat chiar si in partidul-stat PSD. Nasol, nu i-a iesit pasenta!
   Daca vrei uita-te la Pescariu care a pus mana pe ditamai baza sportiva pe care a transformat-o in club privat. Sunt sigur ca intentiile lui declarate erau cu totul altele.
   Deci, coruptia ne omoara taica, nu intentiile sau sistemul de vot.
 • +1 (3 voturi)    
  Ei na (Marţi, 23 august 2016, 13:39)

  Ursuletul de Plus [utilizator]

  Pai n-a facut Nastase sali de sport in toate comunele, satele si catunele? Eu zic sa-l trimitem pe el la Olimpiada viitoare, ca sigur se sperie arbitrii si ii dau lui toate medaliile de aur, argint si bronz.
 • 0 (0 voturi)    
  unde dai si unde crapa... (Marţi, 23 august 2016, 18:26)

  Ion Zapada [utilizator]

  pai ce treaba are mediul rural cu performantele sportivilor????
  Nu de alta dar echipa romanii nu a fost asa de mica doar ca foarte slaba!

  Este anormal ca o tara precum Etiopia (nu mai vorbesc de Iran, Armenia, Belarus) sunt cu mult peste Romania desi resursele financiare din aceste tari nu se compara nici macar cu resursele Romaniei.

  Doamna draga, pentru rezultatele obtinute, consider ca statul roman chestuieste mult prea mult!
 • 0 (0 voturi)    
  tovarasa doctor in sport (Marţi, 23 august 2016, 18:35)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  adica doctor in divertisment, doar in tarile comuniste primariile sau statul dau bani echipelor sau sportivilor. in tarile capitaliste statul/primariile uneori construiesc bazele sportive, dar pe urma le dau in administrare privataiar sportivii sunt platiti din contracte tv, publicitate, donatii, sponsorizari, etc, dar nu de la stat/primarie.
  astept ziua in care un olimpic la matematica(doar un exemlu) sa fie platit de catre stat la fel ca o barnista, vaslitoaresau un pierde vara cu basica.
 • +1 (1 vot)    
  Numa prostii debitate (Marţi, 23 august 2016, 21:52)

  Je__ [utilizator]

  E simplu...un popor mediocru are valori mediocre.
  Punct.

  Cand vom schimba mentalitatea cu una de invingatori vom lua si medalii in sport si in toate domeniile.,

  Nu va culcati pe o ureche,
  Mediocritatea e peste tot: administratie, medicina, educatie, sport, economie, etc,


  Atat ne duce capul in momentul de fata...suntem produsul unei tari trecute prin 50 ani de comunism...si asta e rezultatul.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by