Rio de Janeiro a spus adio Jocurilor Olimpice si sportivilor gazduiti timp de doua saptamani, flacara olimpica fiind stinsa, duminica, in cadrul unei ceremonii pline de culoare. Rio promitea sa ne ofere o "Lume noua", insa numeroasele probleme cu care se confrunta in prezent au marcat editia cu numarul XXXI a Jocurilor Olimpice: proteste, saracie, poluare. Pentru multi locuitori, olimpiada a insemnat o risipa de bani intr-o tara greu incercata de criza economica. Organizatorii au predat stafeta urmatoarei gazde, Tokyo, care va organiza Olimpiada din 2020.

Ceremonia de inchidere a Jocurilor Olimpice de la RioFoto: rio2016.com

Olimpiada contrastelor

Editia din 2016 a Jocurilor Olimpice a fost una a contrastelor: cu momente de gratie si puritate, cu ceremonii grandioase, cu mesaje puternice privind ecologia, dar vizata in acelasi timp de saracia din favele, de protestele locuitorilor care nu au fost de acord cu organizarea Olimpiadei, de furturile si atacurile asupra sportivilor.

Jocurile Olimpice de la Rio au fost marcate inca dinaintea deschiderii de proteste. La sosirea tortei olimpice la Rio, politia a folosit gaze lacrimogene pentru a-i alunga pe protestatarii care incercau sa stinga flacara.

SUA, cele mai multe medalii

Delegatia Statelor Unite, cu un total de 556 de sportivi, a dominat de la inceputul Jocurilor si pana la sfarsit, incheind pe primul loc in clasamentul pe medalii, cu un total de 121 (46 de aur, 37 de argint si 38 de bronz).

China, o dezamagire pentru presa chineza

China, ocupanta locului trei in clasamentul pe medalii, a fost o deceptie pentru presa chineza, care a descris participarea Chinei la JO 2016 ca fiind "cel mai mare esec olimpic". China s-a prezentat la Rio cu cel mai mare grup de sportivi pe care i-a avut vreodata la o Olimpiada - un total de 416 - si a sperat sa obtina pana la 36 de medalii de aur. Insa dupa o serie de dezamagiri in sporturi precum badminton, natatie si gimnastica, si contrar asteptarilor, China a cucerit 70 de medalii la Rio (26 aur - 18 argint - 26 bronz).

Romania, cea mai slaba pozitionare din istorie

Pentru Romania, aceasta editie a JO a fost una din cele mai slabe de dupa al Doilea Razboi Mondial. O editie la fel de dezamagitoare a fost cea din 1952, cand Romania a obtinut la Helsinki, in Finlanda, doua medalii de bronz, una de aur si una de argint.

Dupa 64 de ani de cand Romania cucerea primul titlu olimpic din istoria sa, la Jocurile Olimpice de la Rio delegatia tricolora a obtinut doar cinci medalii: aur - echipa feminina de spada, argint - Florin Mergea si Horia Tecau (tenis), bronz - echipajul feminin de canotaj 8 plus 1, Gabriel Sîncrăian (haltere) si Albert Saritov (lupte libere, categoria 97 kilograme).

J0 de la Rio, marcate de furturi si agresiuni

Mai multe delegatii straine au fost victime ale agresiunilor si furturilor. ​Belgianul Dirk Van Tichelt, care a cucerit medalia de bronz in concursul de judo de la Jocurile Olimpice de la Rio, la categoria 73 kg, a fost victima unei agresiuni pe plaja Copacabana in timp ce incerca sa recupereze de la un hot telefonul colegului sau.

Ca si ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, festivitatea de incheiere a fost un spectacol total, in stil brazilian, o explozie de culoare si lumina, un nou tablou de prietenie si unitate in diversitate.

Cele mai spectaculoase imagini de la ceremonia de inchidere a Jocurilor Olimpice 2016: