Comitetul International Olimpic a anuntat ca judoka egiptean Islam El Shehaby, cel care a refuzat sa dea mana cu adversarul sau israelian, a fost exclus de la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. Decizia luata impotriva sportivului a apartinut chiar echipei sale, transmite Agerpres.

Egipteanul El Shehaby a refuzat sa dea mana cu israelianul Or Sasson Foto: Captura YouTube

Decizia de a-l trimite acasa pe El Sharaby a fost luata de catre conducerea delegatiei egiptene, dupa meciul pierdut vineri in fata israelianului Or Sasson.

Sportivul egiptean a recunoscut ca nu a vrut sa dea mana cu un israelian si, in conformitate cu regulamentul din judo, nu este obligat sa faca acest lucru, insa CIO l-a contrazis, subliniind ca El Sharaby a incalcat regulile fair-play-ului, precum si spiritul Jocurilor Olimpice prin comportamentul sau.

"Comisia de Disciplina considera ca un astfel de comportament este contrar regulilor de fair-play si spiritului de prietenie intruchipat in valorile olimpice", explica CIO intr-un comunicat.

Portrivit Dolce Sport, egipteanul a fost presat inaintea luptei chiar sa se retraga complet din competitie. "Vei face de rusine Islamul. Daca pierzi, vei face de rusine o natiune intreaga si pe tine" a fost unul dintre mesajele primite de El Shebaby

Nu este pentru prima oara cand un sportiv dintr-o tara araba sau din Iran are o astfel de reactie fata de un adversar israelian. In 2004, la JO de la Atena, campionul mondial iranian Arash Mirasmaeili a refuzat sa-l infrunte pe judoka israelian judoka Ehud Vaks, fiind la randul lui trimis acasa.