New York Times: Martha Karolyi, in lacrimi la final de cariera - Secretul succesului si dorinta ei de a reveni in Romania
A participat la 11 editii ale JO
La cele 11 editii ale JO la care a participat ca antrenoare sau coordonatoare a lotului de gimnastica, Martha Karolyi, deseori cu o fata de piatra si cu o atitudine serioasa, a plâns de doua ori. Prima data a fost in 1976, cand ea si sotul ei, Bela, au condus-o pe Nadia Comaneci la medalia de aur la individual compus. A doua oara a fost marti, la JO de la Rio.
Asezata pe locul ei in Rio Olympic Arena, chiar deasupra barnei, ochii Marthei s-au umezit in spatele ochelarilor urmarindu-si echipa cum domina si castiga medalia de aur. Echipa americana a fost stralucitoare - cea mai buna din toate timpurile, a recunscut Karolyi dupa aceea - si a surclasat Rusia, impunandu-se cu 8,2 puncte avans, o diferenta uriasa intr-un sport in care notele se exprima la miimi de punct.
Chiar inaintea festivitatii de premiere, echipa SUA a mers la Karolyi pentru a sarbatori. La JO de la Londra, in 2012, unde echipa SUA a castigat de asemenea aurul, gimnastele s-au numit ele insele "Fiorosul Cinci". De data aceasta, sportivele i-au spus lui Karloyi ca echipa vrea sa fie cunoscuta ca "Ultimul Cinci". Partial deoarece aceasta este ultima editie a JO in care echipele sunt compuse din cate cinci gimnaste. La urmatoarea editiei, echipele vor fi formate din patru sportive. Dar mai mult pentru ca este ultima Olimpiada a lui Karolyi. Ea are 73 de ani si, dupa 40 de ani in gimnastica, se va retrage la finalul competitiei de la Rio.
Auzind ca echipa vrea sa o omagieze, Karolyi a inceput sa lacrimeze. si-a strans gimanstele pentru o imbratisare in grup si le-a spus ca le iubeste.
"Nu sunt o persoana sentimentala. Sunt cunoscuta ca fiind foarte tare. Dar am simtit ceva. 'Oh, ce se mi se întâmpla? Ce este asta?'",a spus Martha dupa concurs. Apoi a facut o pauza. "Este doar Ultimul Cinci", a adaugat ea, inainte de a lacrima din nou. "Este sfasietor."
Vrea sa devina o persoana normala - Sa stea patru-cinci luni pe an in Romania
Sfâsietor deoarece, intr-o saptamana, o viata de succes in elita gimnasticii va ajunge la final. Nu poate dura la nesfarsit, pana la urma. Karolyi spune ca este timpul pentru ea sa devina din nou o persoana normala. Planul ei, dezvaluit de Bela, este sa-si viziteze familia in tara sa natala, România, poate sa petreaca patru sau cinci luni pe an acolo.
Cariera ei a fost extraordinara. La mijlocul anilor 70, ea si Bela au inceput sa antreneze împreuna în România si au devenit un cuplu puternic în sport. El era persoana furtunoasa, cea emotionala. Ea era tehnicianul tacut care stia exact cum sa faca o gimnasta sa dea ce este mai bun. Si de-a lungul anilor au antrenat atat de multe mari sportive.
In Romania - Nadia Comaneci
In Romania, a fost Nadia Comaneci. Apoi, dupa ce s-au mutat in SUA, a fost Mary Lou Retton, care a castigat medalia de olimpica de aur la individual compus in 1984. Urmatoarea a fost Kim Zmeskal, campioana mondiala la individual compus din 1991, si Kerri Strug, dulceata JO de la Atlanta din 1996.
Abia in 2001, Martha Karolyi a preluat coordonarea lotului feminin, in locul lui Bela, care s-a retras dupa dezamagitoarea Olimpiada din 2000, in care echipa SUA a terminat pe locul 3. Atunci a inceput oficial sistemul cantonamentului semicentralizat, pe care sotii Karolyi l-au pus in aplicare.
Pregatirea in stagii a reprezentat cheia succesului
Potrivit acelui sistem, gimnastele se antrenau cu antrenorii personali, dar participau lunar la un stagiu de o saptamana cu echipa, pentru a fi evaluate de staful lotului olimpic. "Cred ca pregatirea in stagii a reprezentat cheia. Era locul unde eram evaluate si comparate una cu alta, intr-un mod sanatos. Nu am fi fost aici fara acel sistem", a declarat Aly Raisman, capitanul echipei care marti a obtinut medalia olimpica de aur.
Cantonament la ferma de 800 de hectare a familiei Karolyi
Cantonamentul era tinut la ferma de 800 de hectare a sotilor Karolyi, din mijlocul Padurii Nationale Sam Houston, la nord de Houston. Acolo locuiesc sotii Karoly. Tot acolo Martha Karolyi isi focaliza ochii sai caprui pe fiecare gimnasta, cautand caile de a-i imbunatati performantele. Sportivele au inceput sa mearga in cantonament de la 9-10 ani, pentru ca viitoarele superstaruri sa fie descoperite si transformate in campioane devreme.
In cantonament, gimnastele stau in camere impreuna, mananca impreuna si isi petrec timpul impreuna. Antrenorii socializeaza si ei, ceea cea faceau rar in trecut, si schimba informatii între ei despre metodele de pregatire.
"Odata ce stabilesti un sistem si unesti gimnastele si antrenorii, vei imbunatati performantele in fiecare an si noi asta am facut in acest fel. Cred ca in acest moment, de aceea putem spune ca SUA domina lumea gimnasticii", a explicat Martha Karolyi.
In ultimii 15 ani, SUA a fost medaliata la fiecare editie a CM si JO in concursul pe echipe, cucerind sapte medalii de aur (campioana olimpica in 2012 si 2016). SUA este prima tara care isi apara titlul olimpic dupa Romania, in 2000 si 2004.

Cine e responsabil pentru noaptea de coșmar de la Spitalul Foișor? Cinci întrebări și răspunsuri esențiale despre scandalul evacuării unității medicale
Raed Arafat vine cu noi explicații după evacuarea cu scandal a Spitalului Foișor: Decizia a fost corectă, chiar dacă a creat disconfort pentru pacienți
Sarea și oamenii - O istorie care a început acum 8.000 de ani, în România
Un bucureștean a făcut cerere pentru un nou buletin acum două luni, dar nu l-a primit nici acum / Cum explică oficialii „dificultatea temporară” de eliberare a actelor de identitate
Ce înseamnă și ce impact ar putea avea decizia CEDO privind vaccinarea
Mai probabil e stilul si mentalitatea competitiva ameircana care e de apreciat.
Diferenta dintre ele si ale noastre e ca o data castigata medalia de aur, te-ai "scos", spre deosebire de romance care raman si fara centi si batute.
Cand va aud ce prostii spuneti din varful buzelor, precum marii cunoscatori din domeniu, ma umfla rasul !
PS. Mai rasfirati, baieti !
"In cantonament, gimnastele stau in camere impreuna, mananca impreuna si isi petrec timpul impreuna. Antrenorii socializeaza si ei, ceea cea faceau rar in trecut, si schimba informatii între ei despre metodele de pregatire."
Cred ca e un model de formare a unei echipe. Din pacate succesul lor s-a construit pe decaderea noastra.
Nu-i asa ca si crima e corecta cata vreme nu se afla ?
PS. Ti-au spus tie americanii ca doar vorbesti zilnic cu ei !
PPS. Nu ma mai deranja, te rog.
Dupa cum stii, in US, nimic nu-i gratis, nici macar sportul!
Her plan, Bela said, is to visit her family back in her native Romania, maybe spend four or five months there out of the year.
si finalul articolului:
In the minutes after the medal ceremony,.., Bela gave Martha one of his signature bearhugs. He told her he was proud of her.
“Fantastic closing,” he said.
She answered, with tears, “Yes, I feel the same way.”
Ce poti sa vrei mai mult?
Milosovici iti zice ceva?
http://www.perfecte.ro/joburi/gabriela-szabo-are-cu-ce-se-mandri-la-36-de-ani-a-fost-desemnata-cea-mai-buna-atleta-din-lume-si-a-strans.html
Va multumim pentru modelarea talentului Nadiei spre extraordinara performanta de acum 40 de ani, care ne-a adus si noua imense bucurii si sperante. Nu e tarziu nici acum sa mai invatam cate ceva de la dvs...
Va dorim o viata lunga, frumoasa, in pace si bucurie !
Paguboasa mentalitate care ne plaseaza mereru in zona 0K...zero Kelvin ptr necunoscatori...