​Cornel Marculescu (75) a fost unul dintre poloistii de varf ai Romaniei in anii '60. Din 1986 este al doilea cel mai important om din inotul mondial, ocupand functia de director executiv al Federatiei Internationale de Natatie (FINA). FINA a ajuns in centrul celui mai mare scandal de la Jocurile Olimpice de la Rio din cauza pasivitatii fata de inotatorii dopati. FINA e atat de permisiva, incat inotatorii au inceput sa se revolte in public, iar spectatorii din Brazilia ii fluiera pe trisori in timpul curselor.

Cornel MarculescuFoto: fina.org

Ce s-a intamplat la Rio

Scandalul a izbucnit cand americanca de 19 ani Lilly King a spus ca rusoaica Iulia Efimova nu ar fi trebuit sa concureze la aceste jocuri olimpice. Efimova fusese supendata deja in 2013 pentru dopaj cu un steroid interzis; atunci, a declarat ca nu stia despre substanta, dar a recunoscut ulterior ca a mintit. Acum, un control anti-doping a gasit meldonium in corpul sau, iar WADA (Agentia internationala anti-doping) a suspendat-o. Dupa un complicat ping-pong legal si politic intre mai multe institutii, FINA a sprijinit-o pe Efimova si ea participa la Rio.

Dar reactia lui Lilly King a declansat discutia care mocnea. King a castigat cursa de 100 m bras, Efimova a iesit pe locul doi in fluieraturile spectatorilor, King a repetat la conferinta de presa ca e o victorie a sportivilor curati impotriva celor care triseaza. King a fost sustinuta public de superstarul american Michael Phelps, care a condamnat pasivitatea fata de cazurile de dopaj.

A urmat scandalul de la baieti: australianul Mack Horton l-a numit trisor pe chinezul Sun Yang, si el suspendat in 2014 pentru dopaj. Australianul a castigat cursa de 400 m liber la Rio chiar in fata chinezului, care a fost si el fluierat de spectatorii din tribune. Cine l-a consolat insa in public pe chinezul trisor? Chiar Cornel Marculescu. Despre care inotatorul chinez a spus ulterior ca "este un prieten al delegatiei chineze si s-a purtat cu mine ca un bunic".

Zeci de inotatori i-au sprijinit public in ultimele zile pe Lilly King si Mack Horton, cei doi sportivi care au avut curajul sa vorbeasca de funie in casa spanzuratului.

Care e contextul

Dar controversele legate de dopajul din natatie mocneau inca dinainte sa inceapa Jocurile Olimpice. FINA a decis sa permita participarea unor sportivi precum Iulia Efimova (Rusia) sau Sun Yang (China), deja suspendati sau suspecti de dopaj. Mai mult: FINA a sprijinit printr-o scrisoare oficiala catre Curtea de Arbitraj Sportiv apelul depus de sportivii rusi prinsi dopati (sursa).

Ce legatura are Cornel Marculescu cu dopajul? Marculescu si presedintele FINA, uruguayanul Julio Maglione, au avut o pozitie catalogata drept scandaloasa de analistii din domeniu in iulie 2016. Atunci, ei au respins printr-un comunicat oficial raportul WADA (Agentia mondiala antidoping) privind dopajul ca politica de stat in Rusia, cu cateva zile inainte ca raportul sa fie facut public.

Legatura stransa dintre conducerea FINA si Rusia nu era la primul episod. In octombrie 2014, cand lumea era stupefiata de anexarea ilegala a Crimeei si declansarea razboiului din estul Ucrainei, FINA i-a acordat lui Vladimir Putin cea mai mare distinctie. Motivul? Rusia urma sa gazduiasca in 2015 campionatele mondiale de natatie la Kazan. Gestul FINA a fost dezavuat de oameni de sport, dar si de politicieni occidentali. Cornel Marculescu a aparat decizia federatiei.

Atitudinea "prietenoasa" a FINA fata de inotatorii trisori e de notorietate in lumea internationala a sportului. Pasivitatea conducerii FINA fata de sprotivii dopati a devenit atat de deranjanta incat asociatia internationala a antrenorilor a inceput demersurile legale pentru infiintarea unei federatii alternative. Cornel Marculescu a refuzat insa sa accepte magnitudinea problemei. "Cred ca e o problema, dar in natatie nu e o mare problema", a spus Marculescu pentru BBC in martie 2016.

E acelasi Cornel Marculescu care a facut o declaratie stupefianta pentru televiziunea germana ZDF. "Nu poti condamna starurile pentru o problema minora de dopak", a spus el, citat de site-ul specializat SwimVortex.com. Marculescu a facut aceasta declaratie cand a fost intrebat despre pedeapsa foarte mica primita de starul chinez Sun Yang, gasit dopat cu un stimulant cardiac interzis. Acelasi Sun Yang pe care Marculescu l-a imbratisat cand tribunele de la Rio l-au fluierat pe motiv de dopaj.

Si implicarea lui Marculescu in musamalizarea cazurilor de dopaj nu se opreste aici. In 2014, John Leonard, directorul executiv al Asociatiei internationale a antrenorilor de inot, ii scria lui Marculescu despre dovezile clare privind dopajul tolerat de Federatia rusa de natatie. Corespondenta facuta publica de seful antrenorilor arata un Cornel Marculescu complet dezinteresat de problema. Doi ani mai tarziu, raportul WADA confirma acuzatiile lui John Leonard.

In februarie 2015, acelasi Cornel Marculescu soca din nou lumea inotului. El marturisea ca nu a vazut documentarul german "Secret Doping Dossier: How Russia Produces It’s Winners" care expunea dopajul sistematic din Rusia. Lansat cu doua luni in urma si intrat imediat in atentia WADA, documentarul era principalul subiect in lumea sportului.