Comitetul International Olimpic (CIO) a adaugat cinci sporturi noi in programul Jocurilor Olimpice de vara, editia 2020. La competitia care se va desfasura la Tokyo vor fi incluse sporturi precum escalada, karate, skateboard, surf si baseball/softball, acestea reprezentand un mijloc de a atrage o audienta mai tanara si mai larga, transmite AFP, citata de Agerpres.

Jocurile Olimpice Foto: london2012.com

Baseball-ul a mai figurat in programul olimpic la Jocurile de la Barcelona (1992) si Beijing (2008).

Cei 85 de membri ai CIO, reuniti in sesiune la Rio de Janeiro, au votat in unanimitate in favoarea adaugarii acestor cinci discipline, care vor creste astfel la 33 numarul total al sporturilor din programul JO de la Tokyo, fata de 28 la Rio.

"Este un moment-cheie in modernizarea programului olimpic", a afirmat presedintele Comitetului International Olimpic, germanul Thomas Bach.

Cele cinci sporturi au fost supuse votului CIO de catre Comitetul de organizare a JO de la Tokyo, la capatul unei selectii care a eliminat alte discipline candidate, printre care squash, bowling si wushu (o arta martiala chineza).

Noile sporturi vor fi incluse doar in programul JO 2020, orasul gazda al JO din 2024, care va fi cunoscut in 2017 (candidate sunt Budapesta, Los Angeles, Paris si Roma), avand la randul sau posibilitatea de a adauga propriile sporturi.

Cele cinci discipline reprezinta "o combinatie de sporturi deja bine stabilite si altele emergente, beneficiind de o mare popularitate in Japonia si alte parti", a explicat CIO. Este vorba de sporturi "de echipa si individuale, practicate in aer liber sau in sala si de sporturi 'urbane' care ofera o capacitate puternica de atractie in randul tinerilor", a precizat CIO.

Baseball-ul si versiunea sa feminina, softball-ul, sporturi foarte iubite de catre japonezi, au mai figurat in programul Jocurilor de la Barcelona, in 1992, inainte de a parasi programul olimpic dupa Jocurile de la Beijing (2008).

Conform estimarilor organizatorilor JO de la Tokyo, revenirea acestei duble discipline va genera fonduri suplimentare de 50 milioane dolari doar din vanzarea biletelor de intrare.

Includerea celor cinci sporturi va antrena adaugarea a 18 probe si a 474 de sportivi, fara ca acest lucru sa aiba vreun impact asupra sporturilor deja prezente in program, subliniaza forul olimpic mondial.

De mentionat ca la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, care vor debuta vineri, au fost adaugate in program doua noi sporturi: golful si rugby-ul in VII.

Golful, prezent in doua randuri la JO, in 1900 si 1904, inainte de a disparea, isi va face asadar revenirea, insa multi dintre cei mai buni jucatori mondiali au decis sa nu participe, invocand in principal teama de virusul Zika.

Rugby-ul a mai fost prezent in patru randuri la Jocurile Olimpice, intre 1900 si 1924, cu participarea echipelor compuse din 15 jucatori, la ultima dintre acestei editii, cea din 1924, desfasurata la Paris, Romania cucerit medalia de bronz.