​Presedintele Federatiei Romane de Atletism, Sandu Ion, a declarat, miercuri, ca atletul Mihai Donisan, suspendat de Federatia Internationala de Atletism (IAAF) pentru testare pozitiva la meldonium, s-a intors in tara de la Rio, adaugand ca sportivul "a trisat" si suporta consecintele, dar si ca i-a spus sa nu plece in Brazilia, iar acum "a facut natia de ras", transmite News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Donisan a trisat si suporta consecintele. I-am spus sa nu plece la Rio, pentru ca nu primisem toate rezultatele testarilor sale. Ne-a facut de ras ca natie, a facut rau intregului sport romanesc. Prejudiciul adus sportului romanesc e mult mai mare decat costurile cu deplasarea lui la Rio si inapoi. Nu a spus adevarul niciodata, dar nu federatia noastra e cea care il suspendă.

Eu, personal, in functie de consecinte imi rezerv dreptul de a actiona in judecata Clubul Rapid si pe sportiv. S-a dus acolo ca sa aiba de unde veni. Putea sta sa astepte rezultatele si sa plece si maine, avea tot timpul, pentru ca era inscris, toate erau in regula. Dar, nu, el s-a grabit sa fie primul acolo si acum s-a intors inainte cu mult de concurs", a declarat Sandu Ion, conform News.ro.

Secretarul general al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, Ioan Dobrescu, declara, in 27 iulie, pentru News.ro, ca in urma rezultatelor pozitive ale unui al doilea test la meldonium, Federatia Internationala de Atletism (IAAF) i-a interzis sportivului Mihai Donisan sa concureze la JO de la Rio, desi atletul se afla deja in Brazilia.

Oficialul COSR mai preciza ca, in cazul in care demersurile Federatiei Romane de Atletism pe langa IAAF nu vor avea castig de cauza, sportivul se va intoarce in tara.

"Donisan a dat doua probe, o proba a fost in studiu la Agentia Mondiala Anti-Doping (WADA) si era o doza admisibila de exonerare a substantei, de 0,4, iar a doua proba, facuta la un laborator in Austria arata o doza ceva mai mare. Agentia Nationala Anti-Doping (ANAD) ii ridicase suspendarea la recomandarea WADA, dar acest al doilea test am inteles ca depaseste cu putin limitele. Si aseara IAAF-ul a venit cu aceasta decizie, pe care nu o putem contesta. Acum e la Rio, si de data asta Federatia Internationala de Atletism spune ca nu poate concura.

Mie mi se pare ca lucrurile nu au fost clarificate pe masura erei in care traim. Chiar nu putem sa calculam timpul de excretie la o substanta si facem un haos in tot sportul mondial? Donisan din pacate cred ca are sanse foarte mici sa mai poata intra in concurs. I-am insarcinat pe colegii de acolo sa-i acorde toata asistenta necesara. Il vom trata ca pe un sportiv roman aflat intr-o situatie speciala. Vom vedea ce se intampla pana vineri, de data aceasta doar Federatia Romana de Atletism mai poate interveni pe langa IAAF. Daca se mai poate face ceva e in regula, daca nu, ii vom acorda asistenta necesara sa-l aducem inapoi acasa", declara la acea vreme Dobrescu, potrivit News.ro.

Jocurile Olimpice de la Rio se vor desfasura intre 5-21 august, iar intrecerile atletice vor debuta pe 13 august. Mihai Donisan urma sa intre in concurs pe 16 august.