​Atletul Mihai Donisan, campion national al Romaniei la saritura in inaltime, nu va mai participa la Jocurile Olimpice de la Rio, dupa ce Agentia Mondiala Antidoping (WADA) a constatat o cantitate sporita de meldonium la un test efectuat de sportivul roman in luna februarie, informeaza Digi Sport.

HotNews.roFoto: Hotnews

Donisan fusese suspendat acum aproximativ trei luni pentru dopaj cu meldonium, insa in urma cu o saptamana, dupa ce a fost testat suplimentar, fusese declarat nevinovat de Agentia Mondiala Antidoping (WADA), care a constatat ca sportivul roman a folosit substanta respectiva inainte de 31 decembrie 2015 si nu a fost absorbita complet in organism pana la data efectuarii testului.

Federatia Romana de Atletism a primit, miercuri, o noua informare de la WADA, care i-a interzis atletului roman participarea la JO 2016 pentru depistarea unei cantitatati sporite de meldonium la un alt test, din luna februarie.

Secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu, a confirmat excluderea lui Mihai Donisan de la Jocurile Olimpice.

"Din pacate, Donisan traieste o drama, din punctul meu de vedere. Desi este un sportiv care, daca a gresit, trebuia sa fie penalizat atunci. ANAD-ul a analizat dupa noile date furnizate de WADA situatia lui cu meldoniumul, deci era ok, dar Federatia Internationala de Atletism, pe o interpretare a unor date tot legate de meldonium, sunt doua analize ale lui Donisan, una făcuta la un laborator din Austria, a constatat ca este o doza inadmisibila pentru a se crea exceptia si se pare ca Donisan va fi exclus.

Mi se pare ca WADA nu a administrat corect, pentru ca nu avem nici la ora asta ce inseamna timpul de excretie al meldoniumului. Si Donisan este un om. Sa-l suspenzi, sa-l ierti, sa-l duci la Olimpiada, sa-l suspenzi din nou, fiind in Satul Olimpic, mi se pare greu de suportat. Poate are si el o mama acasa, un tata, si oricum are un suflet. Ceva nu este in regula si, cel putin din punctul meu de vedere si al Comitetului Olimpic Roman, ii vom da toata asistenta. Nu stim daca o sa reusim sa-l inscriem in concurs, dar sa-l aducem acasa, sa stam langa el, pentru ca este o parte din Romania.

Tinand cont ca este o speta a IAAF-ului (Asociatia Internationala a Federatiilor de Atletism), federatia este cea care trebuie sa-l apere si sa-si faca datoria. Am vorbit si cu federatia, sa vedem daca se poate face ceva. Dupa parerea mea, participarea sa este compromisa.

Are doua analize de meldonium si analizele astea arata, culmea, ca cea mai recenta are o concentratie admisibilă si penultima ca are o concentratie peste limita admisibila. Asta arata de fapt că termenul de excretie al meldoniumului nu este definit cum trebuie. Si de asta nu cred ca WADA a administrat perfect criza asta a meldoniumului.

Sunt de parere ca sportivii care triseaza trebuie sa plateasca, dar trebuie sa fie niste lucruri foarte precise", a declarat Dobrescu, conform Digi Sport.

Mihai Donisan ajunsese deja Rio de Janeiro si era cazat in Satul Olimpic in momentul in care a aflat ca nu va mai participa la Olimpiada.