Laboratoare antidoping de la Moscova si Soci au protejat sportivii rusi dopati, in cadrul unui "sistem de dopaj de stat securizat", "dirijat, controlat si supervizat" de ministerul rus al Sportului, "cu ajutorul activ al FSB, serviciile secrete rusesti", acuza raportul McLaren, prezentat de AFP.

Acest document de o suta de pagini, comandat in mai de Agentia Mondiala Antidoping (AMA) dupa acuzatiile fostului sef al laboratorului rusesc antidoping Grigori Rodcenkov legate de un sistem organizat de doping in cadrul Jocurilor Olimpice de Iarna de la Soci 2014, a fost prezentat de autorul sau, juristul canadian Richard McLaren, luni, la Toronto, in Canada.

"Angajatii laboratorului de la Moscova nu au avut de ales in ceea ce priveste implicarea lor in acest sistem (...) care permitea atletilor rusi sa participe la competitii in ciuda folosirii de produse dopante", se arata in concluziile raportului.

Evocand cazul Jocurilor Olimpice de la Soci, ancheta independenta condusa de Richard McLaren demonstreaza ca intre 10 septembrie si 10 decembrie 2014, respectiv in perioada precedenta jocurilor, cand au loc controale punctuale, esantioanele stocate in laboratorul de la Moscova au fost schimbate.

Potrivit raportului, ministrul Sporturilor Vitaly Mutko controla aceste operatiuni cu asistenta serviciilor secrete rusesti. Acest "sistem de ascundere a esantioanelor pozitive" ar fi fost instaurat in 2011 de Rusia si ar fi durat pana in august 2015, in beneficiul atletilor rusi din numeroase sporturi olimpice de iarna si de vara.

In ceea ce priveste atletismul, esantioanele provenite de la controalele antidoping la Mondialele de Atletism de la Moscova, in 2013, au fost si ele schimbate.

"La sfarsitul Mondialelor de la Moscova, laboratorul (de la Moscova) a pus de-o parte esantioanele pozitive care trebuiau schimbate, a scos capacele si a inlocuit urina 'murdara; inainte ca esantioanele 'curate' sa fie trimise la un alt laborator, la instructiunile IAAF", denunta raportul.