Unii dintre sportivii depistati cu Meldonium, substanta interzisa de la 1 ianuarie, ar putea sa evite suspendarea dupa noua metodologie a Agentiei Mondiale Antidoping (WADA), noteaza BBC, citat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Agentia Mondiala Antidoping a extins perioada in care sportivii testati pozitiv cu Meldonium sa nu fie suspendati. Astfel, vor fi scutiti de penalizare cei care aveau concentratii mici in testele efectuate inainte de 30 septembrie. In aceste conditii, mai multi sportivi depistati pozitiv ar putea sa participe la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, Brazilia.

Studiile au aratat ca substanta necesita o perioada mai mare de timp pentru a fi eliminata din organism. Sportivii vor fi considerati lipsiti de vina daca substanta este detectata intr-o cantitate de mai putin de un microgram pe mililitru.

Un studiu efectuat in luna martie si citat de BBC a relevat faptul ca aproximativ 490 de sportivi ar fi putut lua Meldonium pe durata Jocurilor Europene de la Baku din 2015.

Noua metodologie a WADA nu se aplica jucatoarei de tenis Maria Sharapova, care a depus apel impotriva unei suspendari de doi ani din circuit. Sportiva rusa a recunoscut faptul ca i-a fost administrat medicamentul dupa 1 ianuarie.

Meldoniumul este un medicament anti-ischemic, care poate imbunatati rezistenta sportivilor, poate grabi recuperarea dupa exercitii, poate proteja impotriva stresului si stimula activitatea si functiile sistemului nervos.