Un jaguar care a participat la ceremonia tortei olimpice din orasul brazilian Manaus a fost ucis de un soldat la scurt timp dupa eveniment, informeaza TheGuardian. Jaguarul a fost impuscat la o gradina zoologica de la un centru de pregatire militara dupa ce animalul, in ciuda faptului ca era tranchilizat, a incercat sa atace un soldat.

Jaguarul Juma, in timpul ceremoniei tortei olimpiceFoto: Captura YouTube

"Am facut greseala de a permite ca torta olimpica, un simbol al pacii si al unitatii, sa fie expus alaturi de un animal salbatic tinut in lanturi. Aceasta imagine contravine convingerilor noastre si valorilor noastre", se arata intr-un comunicat al Comitetului local de organizare a Jocurilor Olimpice 2016 de la Rio.

"Va garantam ca nu vor mai exista astfel de incidente la Rio 2016", se mai arata in comunicat.

Un jaguar colorat in galben si verde, cunoscut ca Ginga, este mascota Jocurilor Olimpice de la Rio.

Impuscarea jaguarului a starnit revolta in randul iubitorilor de animale, care au cerut explicatii despre motivul pentru care un animal salbatic a fost implicat in evenimentul olimpic.

Jaguarul este o specie pe cale de disparitie, care nu mai exista deja in Uruguay si El Salvador, potrivit Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii.

Folosirea jaguarului Juma, asa cum era numit, la eveniment a fost ilegala, potrivit Ipaam, Institutul de Protectie a Mediului din Amazon, care supravegheaza utilizarea animalelor salbatice.

"Nu a fost facuta nicio cerere pentru a autoriza participarea jaguarului Juma la ceremonia tortei olimpice", a anuntat Ipaam.

Ipaam a declarat ca investigheaza incidentul.

Jocurile Olimpice de vara din 2016 se vor desfasura in Rio de Janeiro, Brazilia, in perioada 5-21 august.